KotiUutisetLeijonille katkera tappio U20-finaalissa – yksi hyvä erä ei riittänyt

Leijonille katkera tappio U20-finaalissa – yksi hyvä erä ei riittänyt

Leijonien upea kiri jäi kruunua vaille, kun 3. erän taistelun myötä tasapeliin noussut joukkue kärsi katkeran 3–2-tappion jatkoajalla.

Ensimmäisessä erässä Suomi oli aivan telineissä, kun Kanada piti vauhtia yllä. Lähdöt omalta alueelta olivat suoraan sanottuna surkeita, eikä Leijonat saanut yhtään laukausta Kanadan maalia kohti ensimmäisen 12 minuutin aikana. Juha Jatkola piti joukkuetta pystyssä ja lukemat olivat vain 1–0 ensimmäisen erän jälkeen.

Sama kaiku on askelten

Toinen erä alkaa samoissa merkeissä, suomalaispakit eivät pysty avaamaan peliä kuin hyvin satunnaisesti kovan karvauksen alla. Erän ensimmäisellä minuutilla suomalaishyökkäys katkesi, kun Roni Hirvonen tuupattiin jäähyn arvoisesti irti laidan lähellä – jäähyä ei kuitenkaan tullut ja vastahyökkäyksestä Kanada siirtyi 2–0-johtoon.

Pari minuuttia myöhemmin Ruben Rafkin joutui hyvin kyseenalaisesti jäähylle laitataklauksesta, alivoima kuitenkin hoidettiin hyvin. Kaksi vaihtoa myöhemmin kanadalaispelaaja karkasi selvään läpiajoon Suomen hyökkäysalueen kiekonmenetyksestä, mutta Jatkola pelasti tilanteen.

29. minuutilla Connor Bedard haastoi suomalaispuolustuksen ja Oliver Kapanen lähti koukkaamisesta jäähylle. Aiemmassa tilanteessa Bedard huuteli selvästi tuomari Christoffer Holmin suuntaan, kun kaksinkamppailutilanteesta ei tullut rangaistusta.

– Kyllä aika aran näköinen on ruotsalaistuomari tällä hetkellä, kommentoi Ismo Lehkonen, kun Rafkin luisteli uudemman kerran rangaistusaitioon.

Suomi jäähyili toisessa erässä peräti viidesti, mutta alivoima toimi Jatkolan johdolla. Viidettä rangaistusta edelsi jo toinen Kanadan läpiajo toisessa erässä.

Kokonaiskuvassa eniten silmiin pistivät onnettomat hyökkäyksiin lähdöt ja jopa suomalaisten turhautuneisuus, sillä mailaa naputeltiin syötön toivossa useasti. Katse kääntyi etenkin Antti Pennasen johtaman valmennuksen suuntaan, kun ajoitukset olivat jatkuvasti pielessä.

Kolmas erä herättää Leijonat taistelemaan

Aleksi Heimosalmi herätti Leijonien toiveet 3. erän 4. minuutilla, kun viivalta lähtenyt laukaus ohitti Dylan Garandin ja muutti lukemiksi 2–1. Samuel Helenius teki loistavan maskin maalin edessä. Tv-kuvassa näkyi, miten kanadalaisveskari tuuppi Heleniusta kauemmas, mutta turhaan. Seuraavassa Kanadan hyökkäyksessä Jatkola torjui ilmiömäisesti hanskalla jäässä ollessaan, saaden selostamon haukkomaan henkeään.

Suomi nousi riemukkaasti 2–2:een Joakim Kemellin osumalla hieman 3. erän puolivälin jälkeen. Eetu Liukas jyräsi kanadalaispakin laitaan ja voitti irtokiekon, syöttäen Topi Niemelälle, joka lähetti loistavan poikittaissyötön Kemellin lapaan.

Suomen rynnistys katkesi kuitenkin hetkellisesti, Kapasen jouduttua jäähylle. Liukas karkasi alivoiman aikana läpiajoon ja ensimmäinen kanadalaisjäähy oli tosiasia. Suomen ylivoima jäi kuitenkin haaveeksi, kun Kasper Puutio lähti hyvin kyseenalaisesti kaksiminuuttiselle. Oli suorastaan koomista, että aivan tavallinen kaksinkamppailutilanne tarkistettiin vielä videolta mahdollisen ison rangaistuksen antamiseksi. Suomalaiset kuitenkin taistelivat upeasti alivoimalla ja takaiskua ei tullut.

– Siellä on isoilta kanadalaisilta bensa loppu. Meillä on pelimerkit oikein hyvässä jamassa jos pelattaisiin pokeria, kommentoi Lehkonen.

Jatkoajalla Leijonien mestaruus oli parhaimmillaan muutaman sentin päässä, kun kiekko oli menossa maalia kohti, mutta kanadalaishyökkääjä katkaisi lähes käsittämättömästi kiekon kulun ilmasta maaliviivalla ja kiekko pomppasi tolpan juureen.

Loppulukemat Kanadalle 3–2 (1-0, 1-0, 0-2, 1-0).

Kuva: Leijonat

Kesän 2022 hitti, joka on villinnyt naiset! Klikkaa ja tutustu.