KotiUutisetNämä ominaisuudet määrittävät, onko peli hyvä

Nämä ominaisuudet määrittävät, onko peli hyvä


Kun uusi peli julkaistaan, sitä markkinoidaan tietysti alusta alkaen hienoin mainoksin niin TV:ssä, Internetissä kuin fyysisinä mainoksinakin esimerkiksi kauppakeskuksissa tai linja-autopysäkeillä. Näin tieto uuden pelin julkaisusta saadaan ihmisten tietoon tehokkaasti. Mainoksissa kuitenkin kerrotaan pelin huikeimmista ominaisuuksista ja pelin parhaat puolet halutaan kertoa asiakkaille houkuttelevalla tavalla.

Mutta mikä oikeastaan tekee pelistä hyvän? Riittääkö hyvin toteutettu päähenkilö ja juoni vai tarvitaanko muutakin? Suositut kasinopelit esimerkiksi ovat helppokäyttöisiä ja niiden ulkonäköön on panostettu. Mutta peleissä on yleensä paljon muutakin. Tässä artikkelissa mietimme, mitkä ominaisuudet tekevät pelistä hyvän.

Pelin lisätoiminnot ja uudet haasteet

Kun missä tahansa pelissä on joitain lisätoimintoja peruspelaamisen ohessa, antaa tämä pelaajalle tärkeää lisätekemistä, joka pitää kiinnostuksen hyvin tehokkaasti yllä. Jos pelissä ei tapahtuisi mitään odottamatonta tai pelaajalla ei ole mahdollisuuksia mihinkään lisä- tai bonustoimintoihin tai -tasoihin, voi kiinnostus jopa lopahtaa. Tokikaan tämä ei ole hyvän pelin edellytys.

Erilaiset bonustoiminnot tai lisäkentät tuovat pelaamiseen tiettyä jännitystä ja ennalta-arvaamattomuutta. Kun peli onnistuu luomaan hykerryttävää jännitystä ja raikuvia ilon hetkiä, on peli onnistunut. Jos taas pelissä ei tapahdu mitään odottamatonta, voi peli tuntua jopa tylsältä ja tästä tietenkin ilmaistaan myös ystäväpiirille, joka taas ei ole eduksi pelin suosion kannalta.

Hyvä peli asettaa pelaajalleen haasteita. Harva peli jaksaa kiinnostaa pitkään, jos se on liian helppo. Pelaamisen ideana on kuitenkin usein suorittaa erilaisia tehtäviä ja jos haastetta ei ole tarpeeksi, voi pelaaminen alkaa pidemmän päälle tuntumaan jopa turhalta. Moni peli on suunniteltu siten, että peli on aluksi helppo, mutta sen vaikeustaso nousee edetessä, pelaajan taitojen karttuessa. Tämä on hyvä pitää pelaajan kiinnostus yllä pelin ensimmäisestä tasosta viimeiseen saakka.

Tarina

Pelin tarina vie parhaimmillaan mennessään nopeasti. Kun tarina on hyvin mietitty, pelaaja haluaa elokuvan lailla tietää, kuinka tarina etenee ja lopulta päättyy. Hyvä tarina on tärkeä osa mitä tahansa peliä. Se antaa motiivia sille, miksi peliä ylipäätään pelataan ja mitä sen aikana on tarkoitus saavuttaa.

Loppuun asti mietitty, kiinnostavalla tavalla etenevä tarina saa pelaajan miettimään tarinan kulkua jopa pelaamisen ulkopuolella ja tämä taas saa tietysti pelaajan tarttumaan peliohjaimeen uudelleen.

Pelin sujuvuus

Pelin sujuvuus on tietysti tärkeässä osassa arvioitaessa pelin laatua. Jos uudessa pelissä on runsaasti bugeja, se hidastelee tai yksityiskohtia ei ole hiottu aivan loppuun asti, menettää se helposti uskottavuuttaan.

Pelin sujuvuudella ja toimivuudella on hyvin suuri rooli määritellessä, onko peli hyvä. Monellakaan ei hermo kestä peliä, joka ei ole suunniteltu loppuun asti tai jonka suunnittelussa ei ole otettu huomioon eri laitteita, joilla peliä mahdollisesti pelataan. Jos peli itsessään on hyvin raskas ja laitteena käytetään esimerkiksi vanhempaa älypuhelinta, olisi pelaajien kannalta miellyttävää, jos peli toimisi laitteella kuin laitteella.

Jos taas kyseessä on konsolipeli, on toimivuus tietenkin taattu juuri kyseisellä konsolilla. Tällöin pelaajan ei tarvitse miettiä pelien yhteensopivuutta tai toimivuutta. Toki tässäkin tapauksessa toimivuuteen saattaa vaikuttaa nettiyhteyden nopeus, mikäli pelaamiseen vaaditaan Internetin käyttöä.

Laadukas grafiikka

Grafiikka on mahdollista toteuttaa nykypäivänä hyvin korkealaatuisena. HD-laatuiset pelit ovatkin nykypäivää ja peleissä pääseekin nauttimaan huikean tarkoista yksityiskohdista. Tämä on mahdollista jatkuvasti entistä tehokkaampien pelikoneiden ja tietokoneidenkin kehityksen myötä.

HD-grafiikka vaatii pelikonsolilta paljon, mutta koska niitä kehitetään jatkuvasti tehokkaammiksi, ei tämä ole ongelma. Grafiikka voidaan siis toteuttaa juuri niin tarkasti kuin halutaan, ilman konsoleiden tehon asettamia rajoituksia. Monelle pelaajalle hieno grafiikka on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

Omintakeisuus

Mikä on hassua pelejä arvostellessa, on se, että hyvä peli ei suinkaan aina noudata kaikkia edellämainitsemiamme. Peliin on saatettu tarkoituksella luoda vaikkapa alkeellisempi grafiikka, jolloin tavoitetaan nostalgiaa kaipaavat pelaajat. Niinpä omintakeisuus ja ainutlaatuisuus ovat myös hyvin tärkeitä ominaisuuksia mille tahansa pelille.

Jos kaikki pelit noudattaisivat samaa kaavaa, eivät pelit nousisi esiin muiden pelien joukosta. Aktiiviset pelien kokeilijat ovat jo nähneet paljon eikä kiinnostusta välttämättä riitä enää peleille, joista ei löydy mitään uutta. Onneksi pelien kehittelijät tiedostavat tämän ja niinpä peleihin pyritään aina tuomaan jotain uutta.





SUOSITUIMMAT