KotiUutisetUpea suomalaispäivä urheilussa – EM-kultaa, EM-hopeaa ja Leijonat U20-finaaliin

Upea suomalaispäivä urheilussa – EM-kultaa, EM-hopeaa ja Leijonat U20-finaaliin


Münchenin yleisurheilun EM-kisoissa nähtiin häikäiseviä suomalaissuorituksia ja korkeatasoisia finaaleita. Aamuyöstä pelatussa Nuorten MM-jääkiekon kamppailussa Suomi kaatoi Ruotsin.

Topi Raitanen juhli myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa Münchenin EM-kisoissa 3 000 metrin estejuoksun kultaa. Edellisestä miesten saman matkan kultamitalista oli ehtinyt kulua 16 vuotta, kun Jukka Keskisalo yllätti kaikki valloittamalla ykkössijan. Raitasen menestystä säesti Kristiina Mäkelä, joka nappasi EM-hopeaa kolmiloikassa uudella Suomen ennätyksellä.

– Tosi kova äijä saa olla, jos meinaa tulla ohi, totesi Raitanen tv-haastattelussa, kun illan suomalaissankari kertasi viimeisen kierroksen nousuaan, raivattuaan tiensä neljänneltä sijalta kärkipaikalle ja aina maaliin asti.

Mäkelä puolestaan paransi Suomen ennätystä yhdellä sentillä lukemiin 16,64 toisen kierroksen hypyllään, jossa askelmerkki osui täydellisesti lankulle. Huippuhypystä huolimatta valmentajan kanssa käyty pikainen videoanalyysi sai Mäkelän pysymään todella rauhallisena, joka kertoi keskittymisen tasosta.

Kisan viimeisen hyppynsä jälkeen Mäkelä kiljahteli useaan otteeseen hymy kasvoillaan, mennen vastaanottamaan onnitteluita katsomon reunalle.

– Olen niin helpottunut. On tyhjä ja täysi olo samaan aikaan. Tämän eteen on tehty niin paljon töitä, nyt se tuli, tunnelmoi Mäkelä medialle.

Kyseessä on Mäkelän ensimmäinen aikuisten arvokisamitali. Aiemmin hän on voittanut alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden vuonna 2011. Suomen arvokisoja hän on suorastaan dominoinut, sillä mestaruuksia on peräti 10 kappaletta. Edellistä naisten EM-mitalia kolmiloikassa saatiin odottaa peräti 20 vuotta, sillä viimeksi Heli Kruger (os. Koivula) oli niin ikään hopeasijalla vuonna 2002.

Nuorten U20-jääkiekkojoukkue viimeisteli hienon suomalaispäivän

Aamuyöstä Suomen aikaa Kanadan Edmontonissa pelattu välieräkamppailu päättyi riemukkaasti Leijonien 1–0-voittoon Ruotsia vastaan. Leijonien maalilla nähtiin yllättäen Juha Jatkola, joka oli pelannut vain yhden ottelun turnauksen alkusarjassa.

Valmennuksen valinta oli onnistunut, sillä Jatkola oli maalissa itse varmuus, torjuen 23 kertaa. Toisaalta Leijonien kaksinkamppailupelaaminen, hyvä maltti ja valtaosin erittäin tiivis viisikkopuolustus tekivät homman helpommaksi.

Jatkola palkittiin joukkueen parhaana taiston tauottua. Sama mies oli maalilla jo aiemmin tällä kaudella Ruotsia vastaan ja myös tuolloin ottelun päätyttyä taululla komeili nolla päästettyä maalia.

Suomen voittomaalista vastasi Kasper Puutio, joka livahti ylivoiman aikana vasemmasta laidasta läpiajoon ja ujutti kiekon jäätä pitkin ohi hyvin pelanneen Jesper Wallstedtin. Ruotsalaismaalivahdilla oli taidokkaiden torjuntojen ohella onneakin matkassa, sillä Leijonat kilisteli tolppia pariin otteeseen.

Finaalissa Suomi kohtaa Kanadan, joka kaatoi omassa välierässään Tsekin lukemin 5–2. Ottelu pelataan ensi yönä Suomen aikaan kello 03.00.

Kuva: Wikimedia Commons

Kesän 2022 hitti, joka on villinnyt naiset! Klikkaa ja tutustu.





SUOSITUIMMAT