KotiUutisetHS: Jari Tervo kertoi lohduttomasta diagnoosista, jonka Vesa-Matti Loiri sai - päätti...

HS: Jari Tervo kertoi lohduttomasta diagnoosista, jonka Vesa-Matti Loiri sai – päätti valita luonnollisen kuoleman


Toissapäivänä kuolleesta viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirista, 77, julkaistun vuonna 2019 Loiri-elämäkertakirjan kirjoittanut Jari Tervo kertoi Helsingin Sanomien artikkelissaan, kuinka Loiri sai tietää kohtalokkaiksi osoittautuneista kahdesta syövästä.

Tervo kertoo, että Loiri oli syntymäpäivänään 4.1. tutkimuksissa, koska ennen joulua ruoka ei ollut pysynyt sisällä. Kun tutkimustulokset tulivat, lääkärin diagnoosi oli lohduton. Loiri sairasti maksa- ja ruokatorvensyöpää. Hänen ruokatorvensa oli kuroutunut niin kiinni, ettei edes särkylääketabletti mahtunut siitä läpi.

– Ensi avuksi ruokatorveen asennettiin putki. Se piti torven sen verran auki, että taiteilija sai ruokansa – enimmäkseen vellimäisen – syötyä, Tervo kirjoittaa.

Lääkärin mukaan Loirilla olisi ollut tehokkailla hoidoilla vielä kaksi vuotta elinaikaa, joka olisi kulunut merkittävissä leikkauksissa ja niistä toipumisissa.

– Lääkäri ei antanut hääviä kuvaa elämisen laadusta puukon alla, Tervo kuvailee.

Tervon mukaan Loiri ei enää halunnut raskaita syöpähoitoja ja leikkauksia, joten hän valitsi luonnollisen kuoleman, jonka myötä lääkärin arvio elinajasta lyheni 4-6 kuukauteen eli kesään asti. Tervo lisää, että lääkärin mielestä Loirin valinta oli hyvä.

– Matti halusi kuolla kotonaan. Sitä ennen hän eläisi, kuten tahtoi: konjakkia kulautellen, sikaria poltellen, vanhoja nyrkkeilyotteluita katsellen, lauluja hyräillen, norjalaisia metsäkissojaan silitellen. 

Loiri sai diagnoosinsa jälkeen vahvan kipulääkityksen. Hän ehti kevään ja kesän aikana tavata kotona ystäviään, ja elää viimeiset kuukautensa kuten tahtoi.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kuva: Warner Music

Kesän 2022 hitti, joka on villinnyt naiset! Klikkaa ja tutustu.





SUOSITUIMMAT