KotiUutisetVesa-Matti Loiri on kuollut

Vesa-Matti Loiri on kuollut


Kenties Suomen kaikkien aikojen rakastetuin viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri on kuollut tänään. Hän oli kuollessaan 77-vuotias. Ensimmäisenä asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Loiri nousi suursuosioon näyttelijänä varsinkin Pertti ”Spede” Pasasen Uuno Turhapuro -elokuvissa ja tämän lisäksi hän loi mittavan uran muusikkona.

Loirin pitkäaikainen ystävä Pete Eklund kertoi Iltalehdelle, että Loiri tiesi tulevan kohtalonsa jo tammikuussa saadusta lohduttomasta diagnoosista asti. Eklundin mukaan Loiri oli ”täysin valmis ja hyväksynyt yhden matkan päättymisen ja toisen alkamisen.” Eklundin mukaan Loiri oli jopa sanonut olleensa ”innokas ja utelias näkemään, mitä kaiken tämän jälkeen on vuorossa.

Loiri oli nuoruudessaan lahjakas jalkapallomaalivahti. Hän voitti taitojensa ansiosta vuonna 1968 Jatkoaika-sarjan järjestämän kaatumisen SM-kilpailun, jossa hän tuli itseään loukkaamatta pää edellä alas kahdeksan metriä pitkät portaat. Urheilun saralla hän voitti neljä SM-kultaa vesipallossa ja käsipallossa yhden Suomen mestaruuden. Hän oli myös taitava biljardissa.

Loiri voitti useita Jussi-palkintoja sekä Emma-palkinnon vuosina 2003, 2006 ja 2007. Hän myös sai 1980 kolme kertaa Telvis-palkinnon. Hän sai Erikois-Venlan vuonna 1989 ja Kultaisen Venlan televisioalan erityisansioistaan vuonna 2011.

Loirilla oli vuosien aikana useita hengenvaarallisia läheltä-piti-tilanteita. Hän kärsi erilaisista terveysongelmista 15 viime vuoden ajan. Hän on avoimesti kertonut julkisuudessa, että hänellä on diagnosoitu kaihi, uniapnea, kakkostyypin diabetes ja sydämen vajaatoiminta. Ennen vatsalaukun ohitusleikkausta vuonna 2014, hänen painonsa oli enimmillään yli 140 kiloa.

Loiri viihtyi viimeisinä vuosinaan erityisen hyvin Lapissa Inarijärven maisemissa, jossa myös kuvattiin vuonna 2015 esitetty Loirinuotiolla-sarja. Hän myös ilmoitti julkisesti, että toivoi tuhkansa ripoteltavan Jääsaarten salmeen Inarijärveen.

Kuva: Warner Music
SUOSITUIMMAT


Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje