KotiUutisetMaRa: Yritysten synkkä tilanne kävi ilmi jäsenkyselystä - rajoitukset purettava heti, jotta...

MaRa: Yritysten synkkä tilanne kävi ilmi jäsenkyselystä – rajoitukset purettava heti, jotta yritykset ja työpaikat pelastuvat


Majoitus- ja ravintola-ala (MaRa) teetti jäsenkyselyn, johon osallistui 672 yritystä. Siitä paljastui, että sulkujen ja rajoitusten takia melkein 60 prosentilla yrityksistä myynti laski vuoden 2021 marras-joulukuussa vähintään 30 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. 20 prosenttia yrityksistä on konkurssiuhan alla.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kommentoi asiaa:

– Koronakoordinaatiotyöryhmät asettivat ensiksi pääkaupunkiseudulle ja Varsinais-Suomeen laajat etätyösuositukset, joiden seurauksena etenkin suuret yritykset ja julkinen sektori peruivat pikkujoulut. Omikronmuunnos alkoi levitä, eikä valtioneuvosto katsonut rokotekattavuuden riittävän. Sairaanhoito- ja tehohoito kuormittuivat, ja meidän toimialojemme yrittäjät ja työntekijät saivat kantaa tämän seuraamukset.

Ravintoloita ja tapahtumia koskevia rajoituksia on muissa Euroopan maissa purettu nopeasti ja Lappi toivoo, että myös Suomessa valtioneuvosto ja aluehallintovirastot toimisivat hyvin rivakasti:

– Rajoitusten ja sulkujen asettaminen on tapahtunut Suomessa ripeästi. Niiden kumoaminen ja lieventäminen on osoittautunut selvästi hitaammaksi. Näyttää siltä, että varsinkin STM:ssä on vallalla ajatus, että rajoitukset ovat uusi normaali ja, että niiden purkamiselle täytyy olla erityiset perusteet. Perustus- ja tartuntatautilain näkökulmasta tilanne on päinvastainen: rajoituksia voidaan ylläpitää vain niin kauan kuin ne ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Ne on kumottava viivytyksettä, kun näin ei enää ole. Jäsenyrityksiltämme tulevien kommenttien perusteella jokainen päivä rajoituksia on nyt liikaa.

Lähde: MaRa

Kuva: Pexels





SUOSITUIMMAT