KotiUutisetMikä härdelli! Älä anna arjen kulujen viedä mennessään

Mikä härdelli! Älä anna arjen kulujen viedä mennessään


Arjen ei todellakaan tarvitse olla taistelua. Tässäkin hyvällä suunnittelulla ja budjetoinnilla on tärkeä osa, mutta aina ei voi eikä pysty varautumaan pieniin sekä ehkä suurempiinkin menoeriin. Lainan ottaminen on ollut pitkään usealle merkki siitä, ettei pysty hoitamaan raha-asioitaan. 

Lainan ei kuitenkaan tarvitse olla viime käden apu, vaan se voi olla osa hyvää arjen suunnittelua. Kulutusluotto on yksi tällaisista lainoista, joka sopii joustavuutensa vuoksi hyvin arjen härdellien keskelle. Lue eteenpäin, niin kerromme lisää.

Mitä kulutusluotto oikein on?

Kulutusluotto on nimensäkin mukaisesti suunniteltu käytettäväksi tavaroiden ja palvelujen ostamista varten. Esimerkiksi luottokortti on yksi kulutusluoton muodoista.

Useimmiten kulutusluotto on vakuudetonta velkaa, joka otetaan jokapäiväisten tavaroiden ja palvelujen hankinnan avuksi. Kulutusluottoihin voidaan kuitenkin myös vaatia vakuutta, jos lainamäärät ovat suuremmat, kuten remontti- tai autolainoja varten.

Hyvä huomioida kulutusluotoista

  • Osamaksuluottoa käytetään tiettyä tarkoitusta varten ja se myönnetään tietyksi ajaksi.
  • Toistuva luotto on toistaiseksi voimassa oleva laina, jota voidaan käyttää mihin tahansa hankintaan.
  • Luottojen haittapuolena ovat kustannukset niille, jotka eivät maksa koko saldoaan pois joka kuukausi ja joille kertyy edelleen lisäkorkoja.

Kulutusluotot ovat varmasti monille jo tuttuja esimerkiksi vähittäiskaupoista hankittujen tavaroiden luottosopimuksista. Lisäksi perinteiset pankit ja muut rahoituslaitokset myöntävät kulutusluottoja. Ne jaetaan karkeasti kahteen eri luokkaan: osamaksuluottoihin ja uusiutuviin luottoihin.

Osamaksuluotto

Osamaksuluottoa käytetään tiettyä tarkoitusta varten, kuten kodinkoneita tai huonekaluja ja se myönnetään tiettyyn määrään asti, aina tietyksi ajaksi. Maksut suoritetaan yleensä kuukausittain samansuuruisina erinä. Osamaksuluotto tarjoaa yleensä alhaisemmat korot verrattuna uusiutuvaan luottoon. Hyvä on muistaa, että osamaksuluotolla ostettu tavara toimii vakuutena, jos takaisinmaksua laiminlyödään.

Uusiutuva luotto

Luottokortit ovat uusiutuvaa luottoa ja niitä voidaan käyttää mihin tahansa ostokseen. Luotto on uusiutuva siinä mielessä, että luottolimiitti pysyy auki ja sitä voidaan käyttää toistuvasti (tiettyyn luottorajaan asti). Tässä porkkana on se, että lainaaja maksaa kuukausittaiset laskunsa ajallaan.

Uusiutuva luotto on sellainen, jota ei ehkä koskaan makseta kokonaan pois, koska kuluttaja maksaa vähimmäismäärän ja antaa jäljellä olevan velan kerryttää korkoa kuukaudesta toiseen. Uusiutuvat luotot omaavat suhteellisen korkeat korot, sillä niihin ei usein vaadita vakuutta.

Mistä kulutusluottoa arjen menoihin?

Kulutusluotto on siis joko vakuudellinen tai vakuudeton ja sitä myönnetään joustavasti hakijan tarpeen mukaan. Päätettäväksi jää ainoastaan onko haettava kulutusluotto hyvä olla uusiutuva (kuten luottokortti) vai riittääkö kertamaksu kattamaan kyseisen tarpeen.

LoanScouter on lainoja välittävä palvelu, jonka käyttö on täysin maksutonta eikä sido missään vaiheessa. Kuluttajalle suurin hyöty syntyy siitä, että LoanScouterin lainavertailu etsii kriteeriesi perusteella juuri tilanteeseesi sopivat kulutusluotot. Pääset siis vertailemaan useiden eri luottojen kuluja sekä korkoja, joiden joukosta usein löytyy se edullisin.

Kuva: Pixabay





SUOSITUIMMAT