KotiUutisetKoronakaranteenista vapautunut ensihoitaja Vantaan kaupungille - "Tilanne on täysin käsittämätön ja kohtuuton"

Koronakaranteenista vapautunut ensihoitaja Vantaan kaupungille – ”Tilanne on täysin käsittämätön ja kohtuuton”
Mika Länsisola julkaisi Facebookissa vantaalaisen ensihoitajan avoimen kirjeen Vantaan kaupungille koronakriisin aiheuttamasta vaikeasta tilanteesta.

Kirjoituksessa ensihoitajan yksikkö asetettiin huhtikuun alussa kahden viikon karanteeniin, koska yksi kollegoista oli saanut tartunnan. Vapauduttuaan kollegoidensa kanssa karanteenista, he työskentelevät nyt päivittäin ”etulinjassa”, mutta kirjoituksen mukaan heidän täytyy itse taistella saadakseen karanteeniajan palkkansa.

Ensihoitaja kirjoittaa olevansa kollegoidensa kanssa pettynyt siihen, että vaikka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on linjannut maksavansa työntekijöilleen palkan karanteenin ajalta normaalisti ja työntekijä tällöin samalla oikeuttaa työnantajansa hakemaan ja saamaan Kelan maksaman tartuntatautipäivärahan 10 viikon kuluttua, Vantaan kaupunki on päättänyt tehdä toisin ja määrännyt palkat työntekijöiden itsensä haettaviksi.

Ensihoitajan mukaan byrokratia hidastaa vielä tätäkin, koska hän ei ole vieläkään voinut tehdä edes koko hakemusta, koska ei ole saanut pyynnöistä huolimatta lääkärintodistusta karanteeniajalta. Erilaisten virallisten toimintavaiheiden perusteella hän tietää saavansa palkkansa vasta 12 viikkoa hakemuksen jättämisen jälkeen, kunhan vaan pääsee sen tekemään.

Ensihoitaja kirjoittaa, että ”tilanne on meidän mielestämme täysin käsittämätön, kohtuuton ja ennen kaikkea osoittaa Vantaan kaupungin kiittämättömyyttä tekemäämme hienoa työtä kohtaan.”

Ensihoitaja kollegoineen ihmettelee Vantaan kaupungin toimintaa pelastustyöntekijäiden palkka-asiassa: ”Vantaa, näinkö kunnioitatte meitä etulinjassa itsensä koronalle altistavia työntekijöitä? Tämäkö on se arvostus, jota osoittaakseen ihmiset Etelä-Euroopassa laulavat ja taputtavat parvekkeilla ja naapurimaa maksaa hoitohenkilöstön palkkoihin koronalisiä?”

Ensihoitaja huomauttaa, että ”hoito- ja pelastusalan palkoilla ei ole varaa siirtää puolen kuukauden palkkaa maksettavaksi 12 viikkoa myöhemmin.”

Alla koko kirjoitus:

Viesti Vantaan kaupungille vantaalaiselta ensihoitajalta.

Olen töissä Keski-Uudenmaan Pelastuslaitoksella ensihoitajana. Minä ja kollegani teemme työtä siinä surullisen kuuluisassa koronan vastaisen taistelun etulinjassa, termi, joka on niin hyvin sopinut sekä paikallispoliitikkojen, kansanedustajien että ministerienkin suuhun viime kuukausina.

Huhtikuun alussa paloasemalla työvuorossa ollut kollega sai kaksi päivää työvuoron jälkeen positiivisen koronatuloksen ja asianmukaisena varotoimena koko Kerava-Tuusulan paloasemalla tuona päivänä työssä ollut henkilöstö asetettiin karanteeniin 14 päiväksi altistumisesta (työvuorokausi) lukien.

Karanteenipäivä 3. Sain soiton Vantaan kaupungin tartuntatautiyksiköstä. Puhelussa kerrottiin kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin postittavan karanteenia koskevan todistuksen kotiin. Todistus tarvitaan tartuntatautipäivärahan hakemiseen Kelalta. Tartuntatautipäivärahan tarkoitus on korvata karanteenista johtunut ja työstä poissaolon aiheuttama ansionmenetys eli tapauksessamme n. puolen kuukauden palkkaa vastaava summa.

Tartuntatautipäiväraha voidaan maksaa työntekijälle itselleen tai työnantajalle tapauksissa, joissa työnantaja maksaa karanteenin ajalta palkan työntekijälle normaalisti. Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen täysimääräisesti. Tartuntatautipäivärahahakemuksen voi tehdä myös työnantaja suoraan Kelalle.

Karanteenipäivä 12. Soitin työnantajani edustajalle kysyäkseni milloin lääkärintodistusta olisi Vantaan kaupungilta lupa odottaa. Vastaus oli, ettei todistusta ole vielä kirjoitettu, kirjoitetaan kuulemma karanteenin päättymisen jälkeen ”mahdollisimman pian”.

Eilen palasin töihin, etulinjaan. Olin koko karanteenin ajan onnekseni täysin oireeton. Samoin olivat kollegani, n. 15 muuta etulinjassa työskentelevää ystävääni.

Vantaan kaupunki on ilmoittanut pidättävänsä kaikkien meidän karanteeniin asetettujen toukokuun palkasta puolet, kunhan tartuntatautilääkärin kirjoittama todistus on työntekijän toimesta toimitettu työnantajalle.

Vantaan kaupunki ohjeistaa, että työntekijä hakee tartuntatautipäivärahan itse ja Kela maksaa sen työntekijälle. Kelan käsittelyajat ovat tartuntatautipäivärahan osalta jopa 6-10 viikkoa.

Tilanne on siis nyt se, että vaikka Vantaan kaupunki voisi maksaa TÖISSÄ, ETULINJASSA koronalle altistuneille ensihoitajilleen ja pelastajilleen palkan täysin normaalisti ja Kelan tartuntatautipäiväraha maksettaisiin 6-10 viikon kuluttua työnantajalle, Vantaa päättää toimia toisin.

Taloudellinen riski, epävarmuus, huoli ja vahinko karanteeniin asettamisesta lankeaa siis meille, etulinjan hoito- ja pelastusalan ammattilaisille, jotka 24/7/365 palvelemme teitä keskiuusimaalaisia hätätilanteissa oman terveytemme kustannuksella.

Tilanne on meidän mielestämme täysin käsittämätön, kohtuuton ja ennen kaikkea osoittaa Vantaan kaupungin kiittämättömyyttä tekemäämme hienoa työtä kohtaan. Toukokuun palkastani tulee puuttumaan siis se n. 50 %. Tämä tarkoittaa käytännössä koko kalenterikuukauden asumiskuluja ja lapseni päivähoitomaksuja.

Saan kyllä ansionmenetystä vastaavan korvauksen Kelan tartuntatautipäivärahan muodossa 10 viikon kuluttua hakemuksestani, jota en vieläkään ole voinut edes tehdä, sillä odotan edelleen lääkärintodistusta saapuvaksi. Tämän jälkeen lisäviivästyksiä aiheuttaa vielä se, että joudun työnantajan tietojärjestelmistä hakemaan sähköisesti ansionmenetystodistuksen karanteenin perusteella pidätetyn palkan suuruudesta. Vantaan kaupungin palkkatoimisto tämän jälkeen laatii minulle tuon todistuksen, joka tulee niin ikään liittää tartuntatautipäivärahahakemukseen.

Hoito- ja pelastusalan palkoilla ei ole varaa siirtää puolen kuukauden palkkaa maksettavaksi 12 viikkoa myöhemmin.

Olen kollegoideni tavoin pettynyt siihen, miten kotikaupunkini toimii tällaisessa tilanteessa, varsinkin kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirikin (HUS) on linjannut, että maksaa työntekijöilleen palkan karanteenin ajalta normaalisti ja työntekijä tällöin samalla oikeuttaa työnantajansa hakemaan ja saamaan Kelan maksaman tartuntatautipäivärahan, sitten 10 viikon kuluttua.

Olemme sanattomia…

Vantaa, näinkö kunnioitatte meitä etulinjassa itsensä koronalle altistavia työntekijöitä? Tämäkö on se arvostus, jota osoittaakseen ihmiset Etelä-Euroopassa laulavat ja taputtavat parvekkeilla ja naapurimaa maksaa hoitohenkilöstön palkkoihin koronalisiä?

Altistuin ensihoitotyötä tehdessäni koronalle, olin karanteenissa 14 vuorokautta työni vuoksi, korvauksena saan odottaa palkkaani tuolta ajalta jopa 12 viikkoa?

Näin tämän ei pidä olla.

Vantaa, kantakaa vastuu meistä niin kuin me kannamme vastuun jokaisesta kuntalaisesta Keski-Uudenmaan alueella ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä, niin koronaepidemian aikana kuin aina tätä ennenkin ja myös tulevaisuudessa.

Terveisin,

Etulinja

Lähde ja kuva: Facebook / Mika Länsisola

Yhdysvaltalaistutkijan mukaan koronaviruksen aiheuttaman hengenvaarallisen komplikaation voi estää ennalta – puoli tuntia päivässä riittää
VIIHDEUUTISIA

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Mainos -

SUOSITUIMMAT


Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje