KotiUutisetRavintolaketjun toimitusjohtaja koronauutisista: "Kiinan luvuilla pyyhkisin persettäni"

Ravintolaketjun toimitusjohtaja koronauutisista: ”Kiinan luvuilla pyyhkisin persettäni”

17 ravintolaa Suomessa omistavan NPG:n eli Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio otti viime viikon keskiviikkona Facebookissa kantaa koronavirukseen ja siitä kerrottuihin lukuihin. Hän ei uskonut varsinkaan Kiinasta ja Italiasta saatuja virallisia lukuja.

Seuraava kirjoitus on ravintoloitsijan, joka ei vielä kaksi viikkoa sitten tiennyt nuha-kuumeen eroa influenssasta. Kirjoittaja saattaa myös syyllistyä itsepetokseen ja turhaan toiveajatteluun seuraavassa pohdinnassa.

Myönnän avoimesti kuuluvani siihen joukkoon ihmisiä, joka ei liikaa huolestunut koronan laskeutuessa (oletettavasti tuli lentomatkustajan kanssa) Eurooppaan. Aloin todenteolla kiinnostua asiasta vasta siinä vaiheessa, kun tajusin tämän kirotun viruksen aidoksi uhaksi liiketoiminnalleni, jonka eteen olen taistellut viimeiset 11 vuotta kohtuullisen haastavissa olosuhteissa itsepäisen luonteeni johdosta. Sen jälkeen olenkin tavaillut siitä enemmän kuin mistään muusta asiasta koskaan. Se ei kuitenkaan tee itsestäni edelleenkään asiantuntijaa vaan ravintoloitsijan, joka kaipaa kysymyksiinsä vastauksia.

Yhtenä ensimmäisenä asiana itseäni alkoi askarruttamaan, kuinka kiinalaiset olivat onnistuneet taltuttamaan viruksen Wuhanissa niin, että ainoastaan 0,45% tiheästi asutetun kaupungin asukkaista oli testein todettu saaneen sen? Virus havaittiin ensimmäisen kerran nuoren Li Wenliang -nimisen lääkärin toimesta 30.12.2019. Tuolloin oireilevia potilaita oli jo todistetusti 7 kappaletta. Kiinan viranomaiset eivät todellakaan ryhtyneet ns. lock down toimenpiteisiin heti muun kuin tuon nuoren lääkärin osalta. Viranomaiset alkoivat sulkemaan kaupunkia vasta 23.1.2020. Kukaan ei tiedä koska epidemia kaupungissa puhkesi. Tiedetään ainoastaan, että 10.1.2020 Wuhanista oli teisten todistettua potilaita 41 kappaletta ja yksi viruksen aiheuttamaan tautiin menehtynyt. Tässä vaiheessa todellisen luvun on kuitenkin täytynyt olla aivan jotakin muuta kaiken järjen mukaan. Tammikuun 23. päivänä toteutettu lock down ei myöskään koskenut Wuhanin sisäisiä toimintoja vaan 11 miljoonaan kaupunki jatkoi normaalia elämäänsä suljettuna ainoastaan muusta Kiinasta. Tässä valossa Wuhanin 50 000 korona-tapausta ei kuulosta oikein uskottavalta näin ravintoloitsijan korvaan.

Eilen Oxford yliopiston tutkijat julkaisivat häkellyttävän tutkimuksen, jossa väitettiin jopa 27,5 miljoonan britin saaneen korona-viruksen. He epäilivät viruksen laskeutuneen saarelle jo heti tammikuun alussa ja päässeen leviämään saarella kohtuullisen vapaasti 31.1.2020 saakka, jolloin ensimmäinen testein varmistettu tapaus saatiin. Ensinnä olin hyvin epäuskoinen asiaan, sillä monet asiat eivät heti tukeneet tätä. Nyt en ole kuitenkaan enää yhtä skeptinen, sillä se antaisi vastauksen useaan kysymykseen.

Maailman pysäyttäneestä viruksesta tiedetään edelleen yllättävän vähän. On kuitenkin oletettava, ettei se ole täysin ainutlaatuinen lajiaan. Maailman historiassa ei ole tapausta, jossa ihminen olisi onnistunut rajaamaan helposti tarttuvan viruksen ns. lock down menetelmällä. Australia yritti aikoinaan välttyä Espanjantaudilta eristäytymällä ja karanteeneilla, mutta sinnekin Espanjantauti virus lopulta pääsi levittäytymään. 

Italiassa useat lääkärit ovat esittäneet arvioitaan, että todellisuudessa korona saapui maahan paljon aikaisemmin ja ehti levitä todella laajalle ennen kuin yksi onneton italialainen pääsi testeihin kolmannella yrityksellä helmikuun toisella viikolla. Itselleni heräsi ensimmäistä kertaa ajatus tartuntojen suuremmasta määrästä helmikuun 27., kun Teneriffalla hotelli suljettiin kahden italialaisen korona-virus tapauksen johdosta. Tuolloin Italiassa oli testattuja tartuntoja vain noin 500 kappaletta, eli 0,00083% asukkaista. Mietin tuolloin, että aika sattuma, että juuri noista tarttuneista kaksi oli päättänyt tulla viereiselle saarelle lomalle. 

Tästä syystä en ole missään vaiheessa uskonut Italian korkeisiin kuolleisuuslukuihin, joilla lehdistökin on aika ajoin mässäillyt. Todettujen tapausten määrä on aivan liian alhainen viruksen saaneiden määrään nähden. Jos Oxfordin tutkijat ovat edes osittain oikeassa, niin Italiassa on noin 15 miljoonaa taudin kantajaa (1/4 kansalaisista). Tuolloin tautiin olisi menehtynyt noin 0,04% viruksen saaneista ja tulisi todennäköisesti menehtymään kokonaisuudessa noin 0,02%.

Italiassa on kuitenkin yksi asia, joka ei tue tätä teoriaa. Tapaukset ovat keskittyneet Lombardin alueelle ja siellä kuolleisuus on ollut erittäin suurta. Tähän saattaa olla kuitenkin yksinkertainen syy. Milanossa pelattiin jalkapallopeli 15.2., jonka kaikkien yllätykseksi voitti Bergamon oma joukkue. Voittoa oli todistamassa yli 40 000 Bergamon fania, jotka sitten jatkoivat ottelun jälkeen yllätysvoiton juhlintaa. Tämä saattoi kiihdyttää yhdessä yössä viruksen leviämistä alueella ennen näkemättömästi. Vastaavanlaisia tapauksia kävi myös Espanjantaudin aikana mm. Amerikassa. Amerikassa oli kaksi kaupunkia, joissa molemmissa piti juhlia suurta festivaalia. Molempia kaupunkeja vaivasi Espanjan tauti. Toinen peruutti, toinen järjesti juhlat kaikkia ohjeistuksia vasten erittäin huonoin tuloksin. Kuolleisuus kaupungissa nousi aivan toiselle tasolle, kuin festivaalin peruuttaneessa. 

Itse alan uskomaan, että olemme arvioineet viruksen leviämisnopeuden aivan liian matalaksi. Samaan aikaan olemme arvioineet viruksen aiheuttamien vakavien tapausten suhteellisen määrän taas aivan liian suureksi. Tästä syystä en näe täysin mahdottomana, että Ruotsin strategia taistella virusta vastaan ilman tiukkoja close down -toimenpiteitä on välttämättä väärä. Se saattaa toimia sellaisissa maissa, jossa ei ole suuria kaupunkeja ja kansalaisia ei altisteta epidemian raivotessa suurin massatapahtumiin.

Miten sitten kiinalaiset onnistuivat niin hyvin. Itselleni on tullut mieleen viimeisen 24 tunnin aikana, etteivät he oikeasti onnistuneet siinä. Wuhaniin pääsi vain kehittymään ns. laumasuoja, kun virus pääsi huomaamatta leviämään yli 50% kaupungin asukkaista. Saattaa olla hyvin, että myös kiinalaiset ovat tämän asian jo oivaltaneet. Tämän tunnustaminen olisi kuitenkin täydellinen kasvojen menetys puolueelle ja sen johdolle, jotka ovat jo ehtineet juhlia voitokasta taisteluaan viruksesta.

Jos olen oikeassa, niin todettujen tautitapausten määrä lähtee laskemaan viikon sisällä niin Italiassa kuin Espanjassa (kunhan testaamista jatketaan samoilla kriteereillä). Kuolleisuus alkaa laskemaan noin 1-2 viikkoa myöhemmin. Ruotsissa taas kehitys jatkuu hiukan nopeampaa kuin close down-strategialla toimivassa Tanskassa, koska maassa on kaksi kertaa enemmän asukkaita. Molemmissa maissa 100 todetun tapauksen määrät tulivat täyteen suunnilleen samaan aikaan ja kehitys siitä on jatkunut lähes kaikilla mittareilla käsi kädessä.

Korona-virus saattaa levitä nopeampaa kuin monet muut virukset. Laajemmalle se leviää jo pelkästään sen takia kuin ”normaalit” influenssat, ettei meillä kenelläkään ole suojaa sitä vastaan. Onko se paljon vaarallisempi pystytään laskemaan vasta sen jälkeen, kun pystymme tieteellisesti laskemaan viruksen saaneiden määrän. Tähän on tulossa apua lähiviikkoina, kun vasta-aine testejä päästään tekemään.

Onko Suomen strategia oikea? Nyt vallitsevilla tiedoilla on tietenkin paljon parempi pelata varman päälle, kuin alireagoida. Kun alamme seuraavan 2-3 viikon aikana saamaan aitoa tietoa viruksen levinneisyydestä ja näemme kuinka Ruotsin rohkea strategia toimii, voi olla aika pivotoida (muuttaa suuntaa) myös omaamme. Kiinan luvuilla pyyhkisin kuitenkin toistaiseksi persettäni vaikka wc-paperia on vielä saatavilla…

Alla julkaisu, jonka voi katsoa myös täältä.

Kuva: Pixabay
VIIHDEUUTISIA

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Mainos -

SUOSITUIMMAT


Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje