KotiUutisetNäin otat kaiken irti Qatarin MM-kisoista

Näin otat kaiken irti Qatarin MM-kisoista


Tätä koko maailma on odottanut henkeään haukkoen, sillä jalkapallon MM-kisat järjestetään vuonna 2022 Qatarissa. Kun ilmassa raikaa FIFA-hymni, innostuneet fanit heiluttavat käsintehtyjä kylttejään sekä karamellipopcorni ja hot dogin tuoksu leijailee ilmassa, on se upea hetki jalkapallofaneille.

Jalkapallon MM-kisat ovat sellainen kokemus, että siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Varsinkin kun kisat järjestetään nyt historiallisesti arabimaassa Qatarissa. Ota siis kaikki tieto irti, jotta tiedät millä tavoin valmistautua tutustumaan tähän ainakin suomalaisille eksoottiseen kaupunkiin.

Qatar on valmistautunut kisoihin rakentamalla teknologialtaan ja arkkitehtuuriltaan todella hienosti toteutettuja areenoita, joiden ympärillä kohoavat myös FIFA-kylät. Näitä asioita et halua missata.

Pieni maa – paljon nähtävää

Qatar vastaanottaa suuren joukon jalkapallofaneja tänä talvena ja se onkin kaikkien aikojen pienin maa, joka isännöi yhtä maailman suurimmista urheilutapahtumista eli FIFA:n MM-kisoja vuonna 2022. On arvioitu, että faneja tulee yhteensä yli miljoona kisojen aikana ja kyseessä on noin 37 prosenttia 2,7 miljoonan asukkaan väestöstä.

Maa on suunnilleen noin Jamaikan kokoinen, kooltaan vain 4 400 neliökilometriä. Pieni maa tuo paitsi etuja logistiikkaan, myös tiettyjä ongelmia, mutta maassa riittää silti paljon nähtävää, jolloin kisoista saa kaiken irti. Qatarin hintataso on vaihtelevaa, joten kannattaa tutustua siihen etukäteen.

Tee majoituksesta kokemus

Koska tähän pieneen maahan kulkeutuu miljoonia ihmisiä, täytyy Qatarin varautua erilaisilla majoitusratkaisuilla. MM-jalkapallofaneille tarjoutuu esimerkiksi majoittuminen hulppeissa villoissa tai asunnoissa, joita pystyy vuokraamaan jalkapalloareenoiden tuntumasta.

Lisäksi autiomaalle on nousemassa tuhat majoitustelttaa, jotka on rakennettu arabimaille tyypilliseen tapaan. Noin 200 niistä tulevat olemaan “luksustelttoja”, joihin kuuluu ainutlaatuisia kokemuksia. Tämän lisäksi teltoissa on omat ilmastoinnit, mitkä suojaavat autiomaan viileiltä öiltä sekä kuumilta aamuilta.

Koska majoitusolosuhteet ovat hyvin rajalliset, aikoo Qatar myös hyödyntää lähimaat, joista se lennättää MM-kisavieraita päivittäisillä reittilennoilla majoituksista jalkapalloareenoille ja takaisin kilpailukykyisin hinnoin. Lisänä on esimerkiksi fanien kuljettamispalveluita lentokentältä suoraan areenoille.

Shoppaile kaupungeissa

Qatar tarjoaa hulppeita shoppailumahdollisuuksia, sillä maassa sijaitsee useita suuria ostoskeskuksia, jotka ovat jo ulkomuodoltaan sekä arkkitehtuuriltaan vierailun arvoisia. Liikkeitä riittää ketjuliikkeistä kalliimpiin putiikkeihin.

Lisäksi maa tuottaa erilaisia elintarvikkeita, kuten monipuolisia mausteita, kankaita, taateleita ja esimerkiksi upeita teekannuja, jotka on kirjailtu erilaisilla arabialaisilla kuvioilla. Maasta löytyy niin eksoottisia matkamuistoja, kuin myös upeita vaatteita ja kenkiä itselle.

Kosmetiikka Qatarissa on myös todella laadukasta. Kannattaakin perehtyä arabiassa tunnettuihin merkkeihin. Ihonhoito on arabimaissa tärkeää. Myös erilaiset suitsukkeet ja ihotuoksut sekä -rasvat ovat laadukkaita matkamuistoja.

Museum of Islamic art

Jos aikaa riittää, kannattaa ehdottomasti käydä upeassa “Museum of Islamic art”-museossa. Arkkitehti I.M. Pei on suunnitellut upean museon, joka on rakennettu erilliselle saarelle, jotta uudet rakennukset eivät tulisi peittämään sen upeutta. Museo sijaitsee aivan Cornichen tuntumassa ja joistakin kulmistaan se näyttää kelluvan veden päällä.

Museossa on islamilaisia kuvioita, koruja ja tekstiilejä kolmelta eri mantereelta ja vanhimmat esineet ovat peräisin jopo 700-1800-luvulta. Museossa on myös erilaisia pyöriviä näyttelyitä ympäri vuoden, joten se on kulttuurielämys vailla vertaa.

Jos haluat nauttia vaikuttavan liikelounaan tai romanttisen illan, kokeile Idamia, ranskalaissyntyisen kokin Alain Ducassen ensimmäistä ravintolaa Lähi-idässä.

Museon ylimmän kerroksen ulkoterassilta avautuu samalla yksi Dohan parhaista näkymistä.

Autiomaa Qatarissa

Qatarissa sijaitseva autiomaa on upea kokemus. Siellä pystyy kokemaan erilaisia elämyksiä sekä jopa extreme-lajeja hiihtämällä hiekkasuksilla aavikkoa pitkin. Myös kamelilla ratsastus dyynien yli on uskomaton kokemus.

Hiekkadyynit ovat yhtä korkeita kuin myös jyrkkiä, joten matka aavikolta merelle on jännittävä matka. Moni hotelli järjestää muutaman tunnin, päivän tai vaikka yön kestäviä retkiä autiomaahan.
Aavikolla voi syödä paikallista ruokaa sekä nauttia upeista maisemista. Jos muuhun ei ole jalkapallohuuman ohessa aikaa, ovat nämä upeat hiekkadyynit sellainen paikka, joka kannattaa pistää ehdottomasti kokeilulistalle.





SUOSITUIMMAT