KotiUutisetMikä on 95-vuotiaan Aira Samulinin pitkän iän salaisuus

Mikä on 95-vuotiaan Aira Samulinin pitkän iän salaisuus


Kaikki suomalaiset tunnistavat Aira Samulinin. Hänen punaiset hiuksensa ja hersyvän naurunsa. Hänen iloisen ja nuorekkaan persoonan takia voi olla vaikea uskoa, että hän on ehtinyt jo 95-vuoden ikään. Olemme saaneet lukea, että Airalla on ollut elämässään paljon erilaisia vastoinkäymisiä, joista hän on kuitenkin aina päässyt selville vesille päättäväisyytensä sekä hyvien ystävien avulla. Välillä on jouduttu varautumaan lainoihin, jotta hänen omistamansa tila ei olisi lähtenyt alta. Mutta Aira Samulin ei ole koskaan voivotellut tilannettaan, vaan seissyt pää pystyssä sanoen, ”Kyllä tästäkin selvitään”. Mistä kaikki tämä positiivisuus, josta niin moni suomalainen voisi ottaa mallia, oikein kumpuaa?

Aira Samulin on ehtinyt tehdä elämänsä aikana paljon kaikenlaista ja suurin osa niistä on aina liittynyt jollain tavalla tanssimiseen sekä yleensäkin viihteeseen. Hän muun muassa perusti oman tanssikoulun 1960-luvulla ja on työskennellyt kuvaussihteerinä Suomen Filmiteollisuudessa. Politiikkakaan ei ole Aira Samulinille vierasta, sillä hän on toiminut 90-luvulla sekä Espoon että Helsingin kaupunginvaltuustossa niin keskustan kuin kokoomuksen ryhmässä. Hänestä on myös tehty elokuva Tango Kabaree, jossa Samulin esittää itse pääosaa. Ja onhan Samulinista kirjoitettu myös elämänkertakirja.

Pitkän ikänsä salaisuudeksi Aira Samulin sanoo olevan se, että hän on aina harrastanut tanssia ja se, että hän yrittää aina ajatella positiivisesti kaikista asioista ja ihmisistä. Surussa ja negatiivisuudessa vatvominen ei tee hyvää kenellekään. Tanssimisen ja liikkumisen lisäksi Samulin on yrittänyt muutenkin elää terveellisesti, joten silläkin on oma vaikutuksensa asiaan.

Samanikäinen kuin kuningatar Elisabeth II

Aira Samulin on samanikäinen kuin yksi maailman tunnetuimmista henkilöistä, Yhdistyneen Kuningaskunnan kuningatar. 95-vuoden ikään pääsemisen harvinaisuudesta kertoo se, että kuningattaren poismenon tapahtuessa käynnistyvä tapahtumaketju on suunniteltu valmiiksi jo 20 vuotta sitten. Kuningatar Elisabeth II on kuitenkin osoittanut olevansa vahvaa tekoa, hän esimerkiksi päihitti koronatartunnan kahdesti. Kuningatar Elisabeth II nousi kuningattareksi vuonna 1952 ja on kaikkein pisimpään hallinnut monarkki. Elisabet II on neljäs Windsor-sukuinen brittiläinen monarkki.

Yhdistyneen Kuningaskunnan kuninkaallisen perheen jäsenet ovat maailman eniten seurattuja kuninkaallisia, kuningatar Elisabethin pitkä kausi on yksi syistä, mutta tänä päivänä myös monet erilaiset tapahtumien käänteet ovat saaneet yhä useamman seuraamaan sitä, mitä kaikkea saarivaltion kuninkaallisen perheen elämässä oikein tapahtuu.

Muita suomalaisia pitkän iän saavuttaneita henkilöitä

Yksi tunnetuimmista suomalaisista pitkän iän saavuttaneista henkilöistä on Arvo Ylppö, joka saavutti peräti 104-vuoden iän.  Arvo Ylppö muistetaan suomalaisen neuvolajärjestelmän kehittämisestä. Ylppö julkaisi useita tutkimuksia lastenlääketieteen alalta. Hän sai tutkimuksissaan selville, että keskosten menehtyminen johtui yleensä jostakin hoidettavissa olevasta sairaudesta, ei epäkypsyydestä, kuten tuolloin yleisesti ajateltiin. Havainto johti keskostutkimusten ja hoidon kehittämiseen. Ylppö laati myös keskosen määritelmän: alle 2 500 grammaa painavina syntyneet lapset tarvitsivat erityistä hoitoa.

Sata vuotta täyttäneiden määrä kasvaa Suomessa joka vuosi noin viidellä prosentilla. Tilastokeskus arvioi, että vuonna 2070 yli 100-vuotiaita suomalaisia olisi noin 7000. Suurin osa heistä tulee olemaan naisia. 1960-luvun alussa satavuotiaita oli Suomessa 19, 1970-luvun alussa 40, ja 1980-luvun alussa 52 henkilöä. 1990-luvulle tultaessa määrä oli kasvanut jo 157 henkilöön. Vuosituhannen vaihtuessa heitä oli 268 ja vuonna 2010 jo 566 henkilöä. Vuonna 2017 yli satavuotiaita oli 830 ja heistä 31 oli yli 105-vuotiaita.

Vaikka yli 90-vuotiaiden määrä onkin jatkuvasti kasvussa, harva kuitenkaan haluaa elää yli 100-vuotiaaksi. Suurin syy siihen on se, että moni 90-vuotias kokee jo saaneensa elämältä kaiken sen, mitä sillä on annettavana. Etenkin siinä vaiheessa, kun oma liikkuvuus alkaa olemaan rajoittunutta ja tiettyjen asioiden tekemiseen tarvitsee apua, moni alkaa miettimään sitä, että mitä jos tämä kestääkin vielä monta vuotta. Mikä henkilö on terve ja pystyy liikkumaan hyvin, 100-vuoden iän saavuttaminen voi tuntuakin hyvältä tavoitteelta, joka saattaa luoda uutta merkitystä elämälle.





SUOSITUIMMAT