KotiUutisetJopas nyt! Sukupuolitauti joka tarttuu käsin koskettamalla

Jopas nyt! Sukupuolitauti joka tarttuu käsin koskettamalla


Pikkujouluaika on tulossa, ravintolat avautuvat. Suomalaista villivarsaista väestöä on syytä varoittaa tuhmien juttujen mukanaan tuomista kirveltävistä tosiseikoista: sukupuolitaudeista.

Tällä erää emme keskity perinteiseen kuppaan, tippuriin ja klamydiaan, vaan pistämme panoksia kovempaan. Esittelyssä on sukupuolitauti, jonka voi saada ihan käsin koskettelemalla.

Vaikka tämä juttu onkin vähän kieli poskessa kirjoitettu, se on täyttä totta ja perustuu Väestöliiton, Pihlajalinnan ja Terveyskirjaston tietoihin.

Faktaa on, että kondyloomaa aiheuttava papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei ole käytetty kondomia, ja suuseksissä. Mutta se voi tarttua myös käsien välityksellä. Käsien kautta tarttuminen edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ensin ihoaluetta, jossa on virusta ja sen jälkeen kosketetaan toisen henkilön sukupuolielimiä.

Tartunta on toki harvinaista näin, mutta täysin mahdollista. Petting eli esileikkikoskettelu mahdollistaa siis tartunnan, vaikka kondomia käytettäisiinkin.

HPV eli ihmisen papilloomavirus on yleisin seksin kautta leviävä virus. Seksin välityksellä tarttuvia HPV-tyyppejä on useita kymmeniä. Osa näistä virustyypeistä aiheuttaa kondyloomia eli visvasyyliä sukupuolielimiin. Toiset papilloomavirustyypit taas saattavat aiheuttaa solumuutoksia sukupuolielinten limakalvoille.

Pieni osa todetuista HPV:n aiheuttamista limakalvomuutoksista voi edetä naisilla kohdunkaulan syövän esiasteiksi, ja johtaa hoitamattomina kohdunkaulansyöpään. Siksi kannattaa käydä säännöllisesti papa-kokeissa.

HPV voi aiheuttaa solumuutoksia altistaen syövälle myös pojilla ja miehillä, mutta kohdunkaulan syöpä on kuitenkin huomattavasti miesten syöpiä yleisempi. Molemmilla sukupuolilla HPV-tulehdus voi lisätä riskiä myös nielu- tai peräsuolisyövälle. HPV:n aiheuttamat syylät eivät tarkoita syöpää.

Syylistä noin 30 prosenttia paranee itsestään. Jos syylä on kookas, kukkakaalimainen, se tuskin häviää ilman lisäapua. Kondylooman hoito on ongelmallista, koska taudinaiheuttaja on virus, jota vastaan ei ole lääkettä. Vain viruksen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa ja näkyviä kondyloomia hävittää.

Suurimmalla osalla ihmisistä HPV paranee elimistöstä omia aikojaan. Uusimman tiedon mukaan papilloomavirus poistuu elimistöstä maksimissaan neljän-viiden vuoden kuluttua tartunnasta. Tupakoimattomilla virus yleensä poistuu paremmin.





SUOSITUIMMAT