KotiUutisetYleisestä mausteesta apua jopa Alzheimeriin – useita terveysvaikutuksia

Yleisestä mausteesta apua jopa Alzheimeriin – useita terveysvaikutuksia


Moneen tarkoitukseen sopiva mauste auttaa tutkimuksen mukaan jopa seitsemään terveyteen liittyvään asiaan.

Erityisesti suoliston ja ihon ongelmissa auttavalla kurkuma-mausteella on monia yllättäviä terveyshyötyjä. Kurkumiini-nimistä antioksidanttia sisältävä mauste auttaa tehokkaasti esimerkiksi tulehduksia vastaan.

Tärkeintä on muistaa käyttää kurkumiinia piperiinin kanssa, jolloin hyödyt tulevat esille. Mustapippuri sisältää kyseistä ainesta.

– Kurkumiini on myös rasvaliukoinen, joten kehon imeytyminen lisääntyy rasvan syömisen yhteydessä. Vinkkinä kurkumiinia kannattaa käyttää oliiviöljyn ja vastajauhetun mustapippurin kanssa. Pitkäaikainen kuumennus voi kuitenkin tuhota tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen, kun taas lyhyt 15 minuuttia kestävä kuumentaminen lisää biologista hyötyosuutta ja antioksidanttipitoisuutta. Kurkuma kannattaa siis lisätä vasta kypsennyksen lopussa, ettei hyötyvaikutus vähene liiallisen kuumentamisen vuoksi, ohjeistaa ravitsemusterapeutti Maria Berglund Rantén.

Kurkumiinia on tutkittu laajasti, sillä siitä on julkaistu 12 000 tutkimusartikkelia.

Kurkuman seitsemän terveyshyötyä

1. Anti-inflammatoriset ominaisuudet

Kurkumiinin puhutuin etu on sen anti-inflammatorinen ominaisuus, joka estää tulehduksia. Kurkumiinista voi olla apua erityisesti kehon ”hiljaisten” eli matala-asteisten tulehdusten hoitamiseen.

2. Hyväksi sydämelle ja verenkierrolle

Kurkumiinia koskevat tutkimukset osoittavat, että kurkumiinin päivittäiskäyttö voi vähentää kolesterolia ja auttaa ehkäisemään valtimotauteja.

3. Voi estää Alzheimerin tautia

Useiden tutkimusten mukaan kurkumiini on omiaan ehkäisemään hermosairauksia, kuten Alzheimerin tautia.

4. Ehkäisee syöpää

Erityisesti eläimillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkuma voi estää​​syöpien muodostumista. Joidenkin tutkimusten mukaan kurkumiinilla on osoitettu olevan positiivinen vaikutus taistelussa syöpäsoluja vastaan.

5. Apua nivelongelmiin

Monet ovat saaneet apua nivelongelmiinsa ja kipuihinsa kurkumaa ja kurkumiinia sisältävien lisäravinteiden avulla.

6. Voi estää diabetesta

Kurkumiini voi pitää verensokerin kurissa, parantaen insuliiniherkkyyttä.

7. Voi auttaa masennukseen

Vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa kurkumiinin todettiin torjuvan masennusta yhtä tehokkaasti kuin masennuslääke. Tutkimuksessa oli kuitenkin varsin pieni osallistujamäärä, sillä siihen osallistui vain 60 ihmistä.

Lähde: Aftonbladet
Kuvituskuva: Pixabay





SUOSITUIMMAT