KotiUutisetMTV: Niko Ranta-ahoa uhkaa historiallisen pitkä vankeustuomio – "ei ole vastaavaa koskaan...

MTV: Niko Ranta-ahoa uhkaa historiallisen pitkä vankeustuomio – ”ei ole vastaavaa koskaan tapahtunut”


Ns. Katiska-vyyhdeissä mukana ollut Niko Ranta-aho saattaa rikoksen päätekijänä saada historiallisen pitkän vankeustuomion.

Ensimmäisen Katiska-jutun myötä Ranta-Aho tuomittiin 11 vuoden vankeustuomioon, jonka jatkoksi syyttäjä vaatii 13 vuoden vankeustuomiota Katiska 2:sta puhuttaessa. Maksimituomio on kuitenkin 13 vuotta, mikäli tuomioita on useampia kuin yksi.

– Siellä sanotaan, että voidaan ottaa huomioon, kommentoi erikoissyyttäjä Heli Vesaaja, viitaten rikoslain pykälään:

Jos ehdottomaan vankeusrangaistukseen tai yhdistelmärangaistukseen tuomittua syytetään hänen ennen tämän rangaistuksen tuomitsemista tekemästään muusta rikoksesta, voidaan aikaisempi ehdoton vankeusrangaistus tai yhdistelmärangaistus ottaa uutta rangaistusta määrättäessä kohtuuden mukaan huomioon rangaistusta alentavana tai lieventävänä seikkana.

Erikoisen tilanteesta tekee Katiska-vyyhtien päällekkäisyys, sillä ensimmäisestä annettiin tuomio vasta sen jälkeen, kun Katiska 2:n rikokset olivat jo toteutuneet.

5 euron ilmaisveto kaikille asiakkaille, myös vanhoille asiakkaille NordicBetillä. Lue lisää ja osallistu, voimassa MM-kisojen ajan

– Meillä ei ole tällä hetkellä oikeuskäytäntöä sellaisesta tilanteesta, jossa nyt olemme. Tarkoitus on katsoa mitä lainsäätäjä on tarkoittanut. Onko mahdollista se, että aiempaa rangaistusta ei tarvitsisi ottaa huomioon? kommentoi Vesaaja.

Yksinkertaistettuna puhutaan jopa siitä mahdollisuudesta, että Ranta-aho kärsisi ensin aikaisemmin saamansa 11 vuoden tuomion ja sen perään 13 vuoden tuomion.

– Se jää nähtäväksi. Meillä ei ole vastaavaa tilannetta koskaan aikaisemmin tapahtunut. Tätä asiaa ovat oikeusoppineet pohtineet ja asiaa on kysytty monelta taholta, jatkaa Vesaaja.

Kyse ei kuitenkaan ole 24 vuoden vankeusajasta, sillä ensikertalainen kärsii tuomiostaan puolet, uusija taas kaksi kolmasosaa. Yhteensä näistä tulee noin 14 vuotta.

Lähde: MTV

SUOSITUIMMAT