KotiUutisetHallitsetko unirytmisi – onko olemassa sykli, johon pitäisi mukautua?

Hallitsetko unirytmisi – onko olemassa sykli, johon pitäisi mukautua?


24 tunnin aikana teemme päivän askareet ja sitten nukahdamme taas. Unen ajankohta kuitenkin vaihtelee eri ihmistyypeillä geeniperimämme mukaan.

Useimmat ihmiset jakautuvat kahteen eri kategoriaan – aamun virkku ja illan torkku, tai vastaavasti iltavirkut ovat aamun torkkuja. Kun palataan ajassa taaksepäin aina luolamiesaikoihin asti, niin ajateltiin vain kahta ajankohtaa: aamua ja iltaa. Tuolla varmistettiin sekä turvallisuus että menestyksekkyys pyrkimyksissämme.

Alla kolme asiaa, jotka parantavat unen laatua.

1. Älä pakota itseäsi valvomaan, mikäli olet aamuvirkku tai vastaavasti koeta nousta aikaisin aamulla, mikäli olen pirteimmilläsi iltaisin. Hyväksy geeniperimäsi ja elä sen mukaan, niin huomaat selvän eron stressin laskussa sekä elinvoimassasi.

2. Yksi tapa edistää yöunta on tehdä makuuhuoneestasi niin pimeä kuin mahdollista noin tuntia ennen unta. Tämä antaa aivoillesi selkeän viestin aloittaa unihormonin eli melatoniinin tuottaminen. Aamuisin kirkas valo lopettaa melatoniinin valmistuksen aivoissa, jolloin väsymys kaikkoaa.

3. Sokeripitoisten juomien nauttimista ei suositella, mutta nestetasapainosta tulisi huolehtia. Tämä on hyvin ilmeinen ja yksinkertainen asia, mutta tavallisesti se paras vinkki.

Miten uni vaikuttaa meihin?

Tärkeintä on muistaa, että uni on monimutkainen sarja 90 minuutin syklejä, jotka jakaantuvat eri vaiheisiin. Jokainen vaihe suorittaa erinäisiä tehtäviä, kuten vahingoittuneiden solujen korjaamista ja elimistölle haitallisten aineiden poistamista. Tämä on mahdollista vain silloin, kun nestetasapaino on kunnossa ja pystymme käymään kaikki syklit läpi. Eron huomaa hyvin nukutun yön jälkeisenä päivänä, jolloin stressitaso on matalalla, suoritustaso on korkealla ja elämä tuntuu huomattavasti helpommalta.

Lähde: The Dozy Owl

Tästä ei hauskuus parane!

  • Avaa pelitili Casumo-sivustolle
  • Talleta vähintään 10 euroa ja saat huippubonuksen itsellesi!

    TARTU TARJOUKSEEN




SUOSITUIMMAT