KotiUutisetTuomas Enbuske sai kolme diagnoosia terveydestään ja päätyi mielisairaalaan – "nyt ymmärrän,...

Tuomas Enbuske sai kolme diagnoosia terveydestään ja päätyi mielisairaalaan – ”nyt ymmärrän, miksi olen sellainen kuin olen”


Pitkän uran tv-kasvona tehnyt Tuomas Enbuske tunnetaan lukuisista keskusteluohjelmista, joiden avulla hän tienasi leipänsä. Nyt hän on ollut pitkän ajan sivussa työstään.

Masennusdiagnoosin sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin lisäksi hänellä todettiin autismikirjoon kuuluva neurobiologinen keskushermoston kehityshäiriö, asperger. Enbusken sairausloma jatkuu edelleen.

Yksi autismin kirjoon kuuluvista asioista on sosiaalisten tilanteiden tuoma kuormittavuus. Enbuske puhuu asiasta Pyhimys, elämän tarkoitus -nimisessä podcast-ohjelmassa. Tilanne on paradoksaalinen, sillä ihmisten parissa työskentely ja kohtaamiset sekä haastattelut heidän kanssaan ovat kytköksissä hänen leipätyöhönsä.

– Olin aina tosi kiinnostunut autismista, mutta en tajunnut, että minulla on se. Kun sain diagnoosin, se oli ihan itsestään selvää. Se on auttanut minua ihan todella paljon ymmärtämään miksi olen sellainen kuin olen, kertoo Enbuske avoimesti podcastissa.

Enbuske on tuntenut myös häpeää, joka liittyi masennukseen ja bipolaariseen mielialahäiriöön.

– Aloin vasta tänä syksynä hyväksyä, että olen vieläkin sairauslomalla. Aloin hyväksyä, että minulla on oikeus olla masentunut.

– Kun olin vakavasti masentunut ja mielisairaalassa, niin minulla oli koko ajan huono omatunto, että miksi en ole työkykyinen ja miksi laiskottelen täällä yhteiskunnan rahoilla, puhuu Enbuske podcastissa.

Lähde: Terveyden asialla
Artikkelikuva: Wikimedia Commons





SUOSITUIMMAT