KotiUutisetYle: Helsingin Kalasatamassa useita varkauksia – talon asukkaiden älykäs toiminta paljasti tekijät

Yle: Helsingin Kalasatamassa useita varkauksia – talon asukkaiden älykäs toiminta paljasti tekijät


Varkaiden mukaan oli lähtenyt muun muassa pesuaineita, porakonelaatikko ja kaksi arvokasta maastopyörää. Sitten asukkaat saivat varkauksista tarpeekseen.

Tämän vuoden huhtikuussa valmistuneen Kalasatamassa sijaitsevan asunnon yhteisistä tiloista oli kadonnut toistuvasti tavaraa. Johannes Aalto, yksi talon asukkaista, viritti ansan varkaille.

Varkaista saatiin havainto jo kesäkuussa, kun lukitun pyörän lukkoa sahattiin poikki rälläkällä. Tuolloin asukkaat keskeyttivät varkaiden puuhat ja onnistuivat nappamaan valokuvankin toisesta varkaasta. Paikalla olleet mies ja nainen pääsivät kuitenkin karkuun.

Syksyllä Aalto asetti porakonelaatikon syötiksi varkaille. Laatikon sisälle hän oli laittanut GPS-paikantimen. Kauaa ansan laukeamista ei tarvinnut odotella, sillä hälytin antoi kuulua itsestään jo kuuden tunnin jälkeen. Yöaikaan tullut hälytys yllätti Aallon, joka lähti kuitenkin katsomaan varastoa, todeten laatikon lähteneen.

Aalto näki puhelimestaan paikantimen liikkeet, joka osoitti varkaiden liikkuvan Kalasatamassa useissa eri osoitteissa. Hän yritti tavoittaa varkaita jalkaisin ja polkupyörällä, mutta ilman tulosta. Kotitalolle palattuaan Aalto kuvasi pihalta kengänjälkiä ja kymmeniä autoja.

Aalto sai avukseen talon toisen asukkaan, Jaakko Hellerannan, ja kaksikko lähti autolla jäljittämään varkaita. GPS-signaali johti Riihimäelle, jonne kutsuttiin myös poliisi avuksi. Aalto huomasi maassa tutunnäköiset jalanjäljet, joiden avulla löydettiin mies, josta oli onnistuttu ottamaan kuva aikaisemman varkausyrityksen aikana.

Poralaatikkoa ei tuolloin vielä löytynyt, mutta GPS:n avulla poliisi löysi myöhemmin huoltoaseman pihasta auton, jonka takaikkunassa näkyi kuvausta vastaava laatikko. Auton omistajaa odotettiin ja autosta löytyneestä poralaatikosta löytyi sekä paikannin että Johannes Aallon nimi.

GPS-paikannin auttoi myös toisen saman yön aikana tapahtuneen murron tutkimisessa. Tutkinnanjohtaja Pekka Seppälä jakoi ansaittuja kiitoksia asukkaiden toiminnalle, sillä ilman sitä murtojen selvittely olisi ollut hankalaa.

Murtotalon asukkaat olivat epäilleet talon ovikoodien päätyneen väärien ihmisten tietoon. Pyörävarkaisiin kesällä tulleelta kaksikolta oli myös jäänyt reppu, joka sisälsi ison nipun avaimia.

Lähde: Yle
Kuvituskuva: Pixabay





SUOSITUIMMAT