KotiUutisetVoiko alkoholin kanssa käyttää buranaa, entä antibiootteja?

Voiko alkoholin kanssa käyttää buranaa, entä antibiootteja?


Ihmisillä on varsin vähän tietoa siitä, voiko antibioottikuurilla käydä juhlimassa tai saako päänsärkyyn pillerin ottaneena lähteä ulos viini-illalliselle.

Nappisääntönä tähän kaikkeen voi lausua, että ensin on syytä selvittää, mikä lääke on kysymyksessä. Toisten lääkkeiden kanssa saa ”bailata” ja toisten ei. Pahimmassa tapauksessa yhteiskäytöstä seuraa maksavaurio.

Kun puhutaan tulehduskipulääkkeistä, jotka sisältävät ibuprofeenia tai ketoprofeenia, voi periaatteessa nauttia alkoholia. Tästä kuitenkin saattaa seurata maha-suolikanavan ärtymistä, eli vatsa voi mennä vaikkapa kuralle tai kipuilla.

Sen sijaan, kun särkylääkevalmisteen vaikuttavana aineena on parasetamoli, on syytä olla tosi tarkka. Parasetamoli voi aiheuttaa alkoholin kanssa riskin saada maksavaurio. Myös satunnaista yhteiskäyttöä pitäisi tämän lääkeaineen kohdalla välttää, eikä parasetamolia suositella ”krapulalääkkeeksi”. Jotkut näkemykset lähtevät nykyisin myös siitä, että alkoholi suojaisi parasetamolinmaksatoksisilta vaikutuksilta. Kannattaa kuitenkin odottaa vahvoja tutkimusnäyttöjä.

Entä sitten antibiootit? Yleensä niistä varoitellaan alkoholin kanssa. Asiasta voit lukea aiheesta kirjoittavalta terveyssivustolta, TÄSTÄ.





JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT