KotiUutisetItalialainen pormestari: Koronakuolemien määrä moninkertainen verrattuna virallisiin lukuihin

Italialainen pormestari: Koronakuolemien määrä moninkertainen verrattuna virallisiin lukuihin
Koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin kuolleiden määrästä pidetään maittain virallista tilastoa, johon merkitään vain ne kuolleet, joilla on testissä osoitettu olevan koronavirus, mutta luvut ovat silti hurjia.

Maailmanlaajuisesti koronakuolematilastoja seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston listan mukaan 31.3.2020 klo 13:40 koronavirukseen kuolleita oli 37 878.

Mutta kuinka oikeassa tämä luku on? Kuten aiemmin mainittiin, kyseessä ovat vain testatut potilaat. Tämän lisäksi voidaan olettaa, että he ovat kuolleet sairaalassa. Luvuissa ei ole otettu huomioon heitä, joita ei ole testattu, jotka eivät ole hakeutuneet hoitoon ja kuolleet kotonaan.

Kiinan virallisia lukuja on epäilty suuresti, koska ne ovat olleet varsin pieniä Euroopan maihin verrattuna.

Koronakriisi on koetellut erityisen rankasti Bergamon provinssia Pohjois-Italiassa. Reilun miljoonan asukkaan Bergamossa oli Ilta-Sanomien mukaan lauantaihin 29.3. mennessä vahvistettu yli 1 600 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, joka on 1,45 promillea väestöstä. Kiinan viralliset luvut osoittavat, että 11 miljoonan kaupungin Wuhanissa, josta virus alkoi, olisi kuollut 2 500 ihmistä, eli 0,22 promillea kaupungin väestöstä.

Kummankaan kaupungin luvut tuskin vastaavat todellisuutta. Italiassa Bergamoon kuuluvan Nembron kaupungin pormestari Claudio Cancelli ja terveysalan yrittäjä Luca Foresti kirjoittivat alueen kuolleisuustilastoista paikalliseen Corriere Della Sera -lehteen. Molemmat ovat koulutukseltaan lääkäreitä.

Kaksikko vertaili bergamolaisten kuntien kuolleisuustilastoja viranomaisten ilmoittamiin lukuihin koronaviruksen aiheuttamista kuolemista.

Nembrossa kuolee normaalisti 1. tammikuuta – 19. maaliskuuta välisenä aikana noin 35 ihmistä. Tänä vuonna tuolla aikavälillä siellä menehtyi 158 ihmistä, joka on 123 enemmän kuin yleensä. Virallisten tietojen mukaan virus tappoi Nembrossa 31 ihmistä tuona aikana. Cancellin ja Forestin mukaan näin suuren tilastollisen poikkeaman syy ei voi olla mikään muu kuin koronavirus, eli todellisuudessa kuolleisuus oli nelinkertainen viralliseen koronalukuun verrattuna.

Naapurikunnissa luvut olivat vielä synkempiä. Koronatilaston ja kuolleisuuslukujen erotus oli Cernuscossa ja Pesarossa yli kuusinkertainen, ja Bergamon kaupungissa peräti kymmenkertainen.

Kaksikon mukaan on erittäin loogista ajatella, että ylimääräiset kuolemantapaukset olivat vanhoja ja hauraita ihmisiä, jotka kuolivat kotonaan tai vanhainkodeissa ennen kuin he pääsivät sairaalahoitoon tai ennen kuin heitä testattiin. Cancelli ja Foresti päättelevät, että COVID-19:n todelliset luvut ovat heidän vertailunsa perusteella keskiarvoisesti ainakin nelinkertaiset virallisiin koronakuolemalukuihin verrattuna.

Johns Hopkinsin seurannan mukaan Italiassa on toistaiseksi kuollut eniten ihmisiä koronavirukseen. Luku on 11 591, mutta Cancellin ja Forestin päätelmien mukaan se voi siis olla jopa yli 46 000.

Ilta-Sanomien mukaan välilliset todisteet puhuvat kaksikon teorian puolesta. Pohjois-Italiasta on uutisoitu viime viikkoina niin suurista kuolemien määrästä, että sanomalehtien sivut ovat täynnä  kuolinilmoituksia ja sotilasajoneuvot kuljettavat ruumisarkkuja. Bergamon ainoa krematorio on ollut viime viikot käynnissä täysmiehityksellä ympäri vuorokauden, mutta se ei ole silti pysynyt enää pysynyt kuolleiden suuren määrän tahdissa.

Yhdysvaltalaisen Bloomberg-uutistoimiston mukaan kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia tuhansista uurnista hautaustoimistojen ulkopuolella, vaikka viime viikkoina siellä on raportoitu enää muutamia kuolemantapauksia päivässä. Bloomberg uutisoi, että kiinalaisen Caixinin mukaan erään hautaustoimiston pihalle toimitettiin sekä viime viikon keskiviikkona että torstaina noin 2 500 uurnaa. Toisessa Caixinin julkaisemassa kuvassa  hautaustoimiston edustalla oli 3 500 uurnaa.

Caixinin mukaan myös Wuhanissa monet potilaat kuolivat muihin syihin, koska he eivät päässeet testiin eivätkä saaneet hoitoa pahasti ruuhkautuneissa sairaaloissa.

Lähteet: Ilta-Sanomat, Bloomberg, Caixin

VIIHDEUUTISIA

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Mainos -

SUOSITUIMMAT


Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje