Koti Uutiset Lapparin kolmosolut pelastettiin - tarina jatkuu nostalgisissa merkeissä

Lapparin kolmosolut pelastettiin – tarina jatkuu nostalgisissa merkeissäViime viikolla Hartwall ilmoitti lopettavansa keskiolutvahvuisen Lapin Kullan valmistaminen. Tämä harmitti Lapparin ystäviä ja tilanne on nyt ainakin osittain pelastettu, sillä Tornion Panimo Oy on ilmoittanut palauttavansa vastineeksi alkuperäisen 1960-luvun version Lapparin keskiolutreseptistä.

– Tällä paikalla on ollut panimo vuodesta 1873. Lapin Kulta kehitettiin täällä ja reseptin kehittäjänä tunnettu panimomestari työskentelee kanssamme. Tällaisessa tilanteessa on suoranainen velvollisuutemme pelastaa ikoninen klassikko-olut, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander perustelee päätöstä.

Lapin Kulta kehitettiin Torniossa ja kehittämistyössä keskeisessä roolissa ollut panimomestari Leo Andelin, 83, toimii nykyään itsenäisen Tornion Panimo Oy:n neuvonantajana. Koska Lapin Kulta on Hartwallin omistama tavaramerkki, Tornion Panimo palauttaa tuotantoon alkuperäisen 1960-luvun kolmosoluen reseptin Original Lapland Lager -nimisenä. Oluen vahvuus tulee olemaan 4,7 prosenttia ja pakkaus 0,33 litran tölkki.

– Lapin vesi, kotimainen täysmallas, aidot humalat sekä perinteinen, lähes kahden kuukauden käymisprosessi antavat alkuperäiseen Lappariin runsaasti makua myös matalammalla alkoholiprosentilla, Andelin avaa klassikkoreseptin saloja. 

Tornion Panimo on valmistanut Original Lapland Lageria 5,2 prosentin vahvuisena vuodesta 2017. Olut palkittiin kultaisella Monde Selection-laatupalkinnolla keväällä 2018, kuten esikuvansa 54 vuotta aiemmin, ja se oli Hesarin makuraadin suosikki samana kesänä. Olut on saatavilla 30-litran ravintola-astiassa, 0,33 litran pullossa sekä 0,5 litran tölkissä.

– Olemme saaneet kuluttajilta kyselyjä miedommasta versiosta ja Hartwallin päätöksen myötä kysyntä on lisääntynyt. Tuommekin 4,7-prosenttisen pikkutölkin markkinoille jo tulevaksi kesäksi, Kostiander lupaa. Selvitämme myös monipakkausmahdollisuutta.

Lapin Kulta kehitettiin Torniossa 1960-luvulla toimitusjohtaja Irma Stormbomin aloitteesta. Hartwall osti panimon 1980 ja Heineken puolestaan osti Hartwallin 2008. Pian kaupan jälkeen Lapin vanhimman teollisuuslaitoksen tuotanto siirrettiin Lahteen. Torniolainen yrittäjä kuitenkin pelasti panimorakennuksen purkupäätökseltä ja tiloihin perustettiin mm. itsenäinen pienpanimo Tornion Panimo Oy.

Tällä viikolla elokuvantekijä Antti Haase kertoi, että panimomestari Leo Andelinin elämäntarinasta on tekeillä dokumenttielokuva Panimomestari – The Master Brewer, joka avaa Lapin kultamitalioluen syntyä, tuhoa ja uudelleen tulemista panimomestarilegendan näkökulmasta.

Kuva: Anikó LehtinenVIIHDEUUTISIA

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Mainos -

SUOSITUIMMAT

Oho! Huippumalli Alessandra Ambrosio yläosattomissa – katso kuvat!

39-vuotias brasilialainen Alessandra Ambrosio on tehnyt mallin töitä muun muassa Christian Diorille, Christian Lacroixille ja Victoria's Secretille. Hiljattain Ambrosio...

Marjukka tarvitsi nimiehdotuksia poikavauvalleen – someryhmä vastasi hulvattomasti!

Marjukka teki Facebookin Naistenhuone (SENSUROIMATON) -ryhmään postauksen, jossa hän kyseli nimeä pojalleen ja ehtona oli muutama asia: "Tarvis pojalle nimen....

Valtteri Bottas tuuletti voittoaan ja lähetti kriitikoille terveiset – ”Haistakaa v***u!” – kuuntele tallenne

Kauden toisen osakilpailuvoittonsa napannut Valtteri Bottas oli tyytyväinen mies voittonsa jälkeen. Lewis Hamilton putosi aikasakon jälkeen sijalle 11, jonka...

Alastomana koteja siivoava Nikki kertoo, että liiketoiminta lähti nousuun koronapandemian myötä

34-vuotias Nikki Belton aloitti siivoamaan ihmisten koteja alasti jo vuoden alussa, mutta koronaviruspandemian takia bisnes pysähtyi hetkeksi kokonaan, kunnes kysyntä lähti sitten...

Kaikki muistavat Lordin, miten sen bisneksille lopulta kävi?

20. toukokuuta 2006 Ateenassa tapahtui jotain ällistyttävää. Niin ällistyttävää ettei koskaan ollut tapahtunut, ja tuskin tulee tapahtumaankaan. Suomi voitti...

19-vuotias Joalin Loukamaa on suosituin suomalainen Instagramissa – katso Possen haastattelu ja kuvia

Joalin Loukamaa on 19-vuotias Now United -yhtyeen Suomea edustava jäsen. Hän laulaa sekä tanssii edellä mainitussa ryhmässä, jossa on mukana lahjakkaita nuoria...

Yle: Nettiin kirjoitettu hotelliarvostelu voi johtaa linnatuomioon!

Netin yksi hyvä puoli kuluttajan kannalta on se, että asiakkaat pystyvät jakamaan kokemuksiaan laajalle yleisölle. Monen yrittäjän kohtuuttomanakin pitämät kirjoittelut kertovat muille,...

IS: Suomalaisäiti syötti 12- ja 14v pojilleen turhaan huumaavia lääkkeitä!

Iltasanomat uutisoi 36-vuotiaan perheenäidin saaneen tuomion Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Nainen oli syöttänyt 12- ja 14-vuotiaille pojilleen yli vuoden ajan Tramadol- ja Xanor-lääkkeitä. Ensimmäinen...

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje