Koti Uutiset Lapparin kolmosolut pelastettiin - tarina jatkuu nostalgisissa merkeissä

Lapparin kolmosolut pelastettiin – tarina jatkuu nostalgisissa merkeissä
Viime viikolla Hartwall ilmoitti lopettavansa keskiolutvahvuisen Lapin Kullan valmistaminen. Tämä harmitti Lapparin ystäviä ja tilanne on nyt ainakin osittain pelastettu, sillä Tornion Panimo Oy on ilmoittanut palauttavansa vastineeksi alkuperäisen 1960-luvun version Lapparin keskiolutreseptistä.

– Tällä paikalla on ollut panimo vuodesta 1873. Lapin Kulta kehitettiin täällä ja reseptin kehittäjänä tunnettu panimomestari työskentelee kanssamme. Tällaisessa tilanteessa on suoranainen velvollisuutemme pelastaa ikoninen klassikko-olut, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander perustelee päätöstä.

Lapin Kulta kehitettiin Torniossa ja kehittämistyössä keskeisessä roolissa ollut panimomestari Leo Andelin, 83, toimii nykyään itsenäisen Tornion Panimo Oy:n neuvonantajana. Koska Lapin Kulta on Hartwallin omistama tavaramerkki, Tornion Panimo palauttaa tuotantoon alkuperäisen 1960-luvun kolmosoluen reseptin Original Lapland Lager -nimisenä. Oluen vahvuus tulee olemaan 4,7 prosenttia ja pakkaus 0,33 litran tölkki.

– Lapin vesi, kotimainen täysmallas, aidot humalat sekä perinteinen, lähes kahden kuukauden käymisprosessi antavat alkuperäiseen Lappariin runsaasti makua myös matalammalla alkoholiprosentilla, Andelin avaa klassikkoreseptin saloja. 

Tornion Panimo on valmistanut Original Lapland Lageria 5,2 prosentin vahvuisena vuodesta 2017. Olut palkittiin kultaisella Monde Selection-laatupalkinnolla keväällä 2018, kuten esikuvansa 54 vuotta aiemmin, ja se oli Hesarin makuraadin suosikki samana kesänä. Olut on saatavilla 30-litran ravintola-astiassa, 0,33 litran pullossa sekä 0,5 litran tölkissä.

– Olemme saaneet kuluttajilta kyselyjä miedommasta versiosta ja Hartwallin päätöksen myötä kysyntä on lisääntynyt. Tuommekin 4,7-prosenttisen pikkutölkin markkinoille jo tulevaksi kesäksi, Kostiander lupaa. Selvitämme myös monipakkausmahdollisuutta.

Lapin Kulta kehitettiin Torniossa 1960-luvulla toimitusjohtaja Irma Stormbomin aloitteesta. Hartwall osti panimon 1980 ja Heineken puolestaan osti Hartwallin 2008. Pian kaupan jälkeen Lapin vanhimman teollisuuslaitoksen tuotanto siirrettiin Lahteen. Torniolainen yrittäjä kuitenkin pelasti panimorakennuksen purkupäätökseltä ja tiloihin perustettiin mm. itsenäinen pienpanimo Tornion Panimo Oy.

Tällä viikolla elokuvantekijä Antti Haase kertoi, että panimomestari Leo Andelinin elämäntarinasta on tekeillä dokumenttielokuva Panimomestari – The Master Brewer, joka avaa Lapin kultamitalioluen syntyä, tuhoa ja uudelleen tulemista panimomestarilegendan näkökulmasta.

Kuva: Anikó Lehtinen

VIIHDEUUTISIA

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Mainos -

SUOSITUIMMAT


Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje