KotiUutisetLähes puolet naisista ei tunnista tätä kiusallista intiimivaivaa

Lähes puolet naisista ei tunnista tätä kiusallista intiimivaivaa


Noin puolet naisista saa elämänsä aikana bakteerivaginoosin, ja osa kärsii toistuvista tulehduksista. Siitä huolimatta vaiva on huonosti tunnettu: tuoreen tutkimuksen mukaan 42 prosenttia suomalaisista naisista ei tunnista vaivaa tai sekoittaa sen hiivatulehdukseen[1].

Bakteerivaginoosi on emättimen bakteerikannan häiriö, jossa valkovuodon pH-arvo nousee. Monille bakteerivaginoosista tulee toistuva vaiva, jolloin tulehdus uusii hoidosta huolimatta. Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen intiimivaiva kuin hiivatulehdus.

– Bakteerivaginoosissa emättimen bakteerikanta koostuu valtaosin anaerobisista bakteereista, jolloin emättimen pH-arvo on korkeampi, yleensä yli 4,7, gynekologi Päivi Tommola kertoo.

– Tyypillisimmät oireet ovat runsas, juokseva, harmahtava ja usein kalanhajuinen valkovuoto sekä vaihteleva, usein vain lievä kutina tai kirvely.

Hoidosta huolimatta bakteerivaginoosi uusiutuu monilla naisilla 3–6 kuukauden sisällä ensimmäisestä tulehduksesta. Monille syntyykin bakteerivaginoosikierre, jossa tulehduksista on vaikea päästä eroon pysyvästi.

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosin hoitoon on sekä lääkärin määrämiä reseptivalmisteita että itsehoitovalmisteita apteekista.

– Lääkäriin kannattaa mennä, jos oire on häiritsevä tai pitkittyy, Tommola jatkaa.

– Hoito voidaan toteuttaa joko paikallisesti tai suun kautta käytettävällä antibioottikuurilla tai paikallisantiseptillä. Joskus pelkkä pH-arvon korjaaminen itsehoitovalmisteilla vähentää hajuoiretta riittävästi. Laktobasillikantaa voi yrittää tukea laktobasilleja sisältävillä probiooteilla tai laktobasillien viihtyvyyttä lisäävillä prebiooteilla.

Itsehoitovalmiste Gynevia palauttaa emättimen normaalin bakteeritasapainon ja pH:n sekä lievittää epämiellyttäviä oireita. Sen sisältämä α-GOS edistää spesifisesti ainoastaan emättimen hyvien laktobasillien kasvua.

Tutkimukset osoittavat, että Gynevia on tehokas apu myös antibioottihoidon yhteydessä: hoidon jälkeen käytettynä Gynevia palauttaa emättimen bakteerikannan terveelle tasolle 8 päivässä 100 prosentilla naisista. Lisäksi Gynevia ehkäisee bakteerivaginoosin uusiutumista antibioottihoidon jälkeen.[2]

– Jos naisella on taipumus toistuviin bakteerivaginooseihin, kannattaa tukea hoidon pysyvämpää lopputulosta prebiootilla, esimerkiksi Gynevialla, joka pyrkii edistämään emättimen omien laktobasillien viihtyvyyttä, Tommola suosittelee.

– Tutkimusnäyttö tukee näkemystä, että Gynevia-kuureja käyttämällä bakteerivaginoosien ilmaantuminen joillain siihen taipuvaisilla naisilla vähenee.

Gynevia on helposti annosteltava emätingeeli, ja sillä on myös limakalvoja kosteuttava, soluja uudistava vaikutus. Gynevia ei sisällä antibioottia, ja sitä voi ostaa ilman reseptiä apteekeista ympäri Suomen.

[1] Tuhat suomalaista -tutkimus: Bakteerivaginoosi. IRO Research Oy. 11/2019.

[2] Safety and efficacy of an intravaginal prebiotic gel in the prevention of recurrent bacterial vaginosis: a randomized double-blind study. Coste I, Judlin P, Lepargneur JP, Bou-Antoun S. Obstet Gynecol. Epub 2012 Dec 18.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT


Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje