KotiUutisetEuroopan ja Pohjois-Amerikan jääkiekon väliset erot

Euroopan ja Pohjois-Amerikan jääkiekon väliset erot



Jääkiekko on yksi niistä urheilulajeista, jotka ovat saavuttaneet maailmanlaajuisen arvostetun aseman ja joista fanit nauttivat kaikkialla maailmassa. Jääkiekon kaksi suosituinta ja tärkeintä aluetta ovat kuitenkin epäilemättä Pohjois-Amerikka ja Eurooppa. Vaikka Atlantin molemmin puolin pelataankin sinänsä samaa peliä, jonka säännöt ovat lähes identtiset ja joissa pelaajat vaihtuvat säännöllisesti, on Yhdysvaltojen ja Euroopan pelien välillä myös joitakin merkittäviä eroja.

Katsojan kokemus

Eurooppalainen jääkiekko eroaa NHL:stä merkittävästi myös käytettävissä olevan infrastruktuurin laadun osalta. Tuottoisa NHL-malli on johtanut nykyaikaisten, laadukkaiden ja runsaasti mukavuuksia tarjoavien jäähallien rakentamiseen, kun taas eurooppalaiset jäähallit ovat jääneet niihin nähden kenties hieman jälkeen fanien käytettävissä olevien tilojen osalta.

Tämän vuoksi katsojien kokemukset voivat vaihdella paljonkin sen mukaan mitä liigaa he ovat livenä seuraamassa. Esimerkiksi Jokeri-fanit tietävät kuinka suuri ero voi olla jo ihan vain SM-liigan ja KHL:n peleissä. Mikäli mahdollista, kannattaakin siis käydä itse katsomassa ja kokemassa muun muassa juuri NHL:n tarjoama pelitunnelma, jos sattuu matkailemaan Atlantin tuolla puolella. Lippuja peleihin voi hankkia ennakkoon esimerkiksi täältä: https://www.hellotickets.fi/yhdysvallat/urheilu/nhl-liput 

Myös kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun välisessä tasapainossa on eroja. Euroopassa kansainvälistä jääkiekkoa pidetään usein ylimpänä tavoitteena, mutta Atlantin toisella puolella NHL:ää pidetään korkeimpana tasona. Vaikka kansainväliseen jääkiekkoon kiinnitetäänkin melko paljon huomiota, se ei vedä vertoja NHL:lle fanien innostuksen osalta.

Kaukaloiden mitoissa on eroa

Ehkä selkein ero näiden kahden jääkiekkotyylin välillä on jääkiekkokaukalon koko. Amerikkalaisessa pelissä käytettävä jäähalli on noin neljä-viisi metriä pienempi kuin eurooppalainen versio. 

Mielenkiintoista on, että tämä kokoero liittyy pääasiassa kaukalon leveyteen. Niin eurooppalaiset (kansainväliset) kuin NHL-kaukalotkin ovat noin 60-61 metriä pitkiä, mutta eurooppalaisten kaukaloiden leveys on 29-30 metriä, kun taas NHL:ssä ne ovat 25,9 metriä leveitä.

Pelityylit

Kuinka tärkeä juuri yllä mainitsemamme kaukaloiden kokoero sitten oikein on? Loppujen lopuksi kyseessä on sama peli samoilla säännöillä, joten onko metreillä merkitystä? Itse asiassa tämä kaukalon koon vaihtelu on johtanut hyvinkin merkittäviin eroihin siinä, miten peliä pelataan Atlantin eri puolilla.

Yhdysvalloissa jääkiekkoa pelataan lyhyemmällä ja kapeammalla kaukalolla, mikä tarkoittaa, että pelaajilla on vähemmän tilaa toimia kiekon kanssa. Pelaajat ovat hieman lähempänä toisiaan, joten nopeus ja fyysisyys nousevat tärkeimmiksi ominaisuuksiksi NHL:ssä. Tämä johtaa myös siihen, että NHL-fanien rakastama pelityyli on vastakkain asettelevampi ja toiminnantäyteisempi.

Eurooppalaisessa jääkiekossa taas on enemmän tilaa ja enemmän aikaa hallita kiekkoa. Peli on siksi yleensä NHL:n verrattuna hitaampaa ja fyysisyys vähäisempää. Taktiikka ja tekninen pelaaminen taas ovat tärkeämpiä ominaisuuksia eurooppalaisessa jääkiekossa kuin NHL:ssä, jossa luistelutaito ja mailankäsittely ovat vähemmän merkittäviä taitoja.

Tämän seurauksena eurooppalaisia jääkiekkoilijoita pidetäänkin usein hieman taitavampina, vaikka he eivät kykenisikään aina selviytymään NHL:n kiihkeästä tahdista ja fyysisyydestä. On tietysti olemassa monia erittäin taitavia NHL-pelaajia ja monia eurooppalaisia, jotka menestyvät NHL:ssä, mutta usein nämä pelaajat ovat kehittyneet taidoissaan siirtyessään esimerkiksi Euroopasta NHL:ään.

Suhtautuminen yhteenottoihin

Erilaiset pelityylit ovat johtaneet merkittäviin eroavaisuuksiin jääkiekkokulttuurissa. Eurooppalaisessa jääkiekossa kaukalossa tapahtuvia tappeluita lähestulkoon paheksutaan, mikä näkyy myös siinä, millaisia sääntöjä peliin on kehitetty.

NHL:n suhtautuminen tappeluihin taas on erilainen. Fyysiset yhteenotot ovat toki todennäköisempiä pienemmän kaukalon koon vuoksi, mutta sen lisäksi tiedotusvälineet nostavat tappeluita esiin turhankin usein. Dramaattisimmat tappelut päätyvät lähes aina uutisotsikoihin ja luovat kuvaa siitä, että ne ovat osa jääkiekkoa.

Aiheesta löytyy myös tilastollista tietoa. Scott Grossmanin ja Terence Hinesin raportissa kaudelta 1995-96 havaittiin, että pohjoisamerikkalaiset NHL-pelaajat saivat yhteensä 38 622 rangaistusminuuttia, kun taas eurooppalaiset NHL-pelaajat saivat vain 6 037 rangaistusminuuttia.





SUOSITUIMMAT