KotiUutisetSyyllistytkö sinä näihin kuvakaappausmokiin?

Syyllistytkö sinä näihin kuvakaappausmokiin?


Usko tai älä, kuvakaappaus kännykällä on melko tuore ilmiö, vaikka tuntuu kuin sellainen ominaisuus on ollut puhelimissamme aina. Applen iPhone oli maailmanhistorian ensimmäinen kuvakaappauksen mahdollistanut laite, joten emme ole eläneet kuvakaappausten maailmassa kovinkaan kauaa. Kuvakaappauksilla voi saada aikaan monenlaisia mokia ja me kokosimme artikkeliimme mokat, joita ainakin sinun kannattaa välttää.

1. Älä kuvakaappaa vääristä palveluista

Yleensä kuvakaappauksen ottaminen vaikkapa yksityisestä keskustelusta on salaista eli toinen osapuoli ei tiedä kuvakaappauksesta mitään. Sen sijaan esimerkiksi Snapchat-palvelu ilmoittaa tilin omistajalle, mistä sisällöistä kuvakaappauksia on otettu, joten ole tarkkana, jos meinaat napsia kuvakaappausta jostain ei-toivotusta sisällöstä.

2. Älä jaa yksityisiä kuvakaappauksia nettiin

Netti on täynnä erilaisia Facebookissa ja muissa kanavissa tehtyjä mokia, mutta muista säilyttää kuitenkin yksityiset keskustelut itselläsi. Yksityisten keskustelujen julkaiseminen on laitonta puuhaa, joten voit syyllistyä jopa rikokseen jos levittelet vaikkapa yksityisviestejä kuvakaappauksen muodossa. 

3. Tallennatko kuvasi pilveen – harkitse vielä

Jotkut kännykät tallentavat kuvasi automaattisesti pilvipalveluun. Jos sinulla on tapana napsia paljon kuvakaappauksia erityisesti arveluttavista keskusteluista ja asioista, kannattaa ehkä myös pilvipalvelun kuvat siivota aika ajoin. Kännykän kameralla on tavattoman helppo napsia kuvagalleriaan mojova setti kaikkea sellaista materiaalia, jonka päätyminen vääriin käsiin voi olla vahingollista.

4. Ethän kuvaile yksityisiä tietojasi

Joskus esimerkiksi salasanojen, pankkitietojen tai muiden yksityisten tietojen kuvakaappaaminen voi tuntua helpolta vaihtoehdolta. Jotkut jopa ottavat kuvakaappauksia pankkitunnuksistaan. Ei kannata, sillä jos puhelimesi päätyy vääriin käsiin, saatat joutua isoihin ongelmiin jopa identiteettivarkauden piikkiin.

5. Nappasitko kuvan luvattomasta asiasta? 

Terveen maalaisjärjen käyttäminen kannattaa myös kuvakaappausten suhteen. Älä tallentele kameran rullaan luvattomia asioita ja pidä kamerasi rulla sellaisena, että jos se joutuu vääriin käsiin, ei tarvitse ainakaan hävetä ja muuttaa maasta.

Lisää vinkkejä kuvakaappausten maailmaan löydät www.kuvakaappaus.com-sivustolta.





SUOSITUIMMAT