KotiUutisetIL: THL ei halua ruokakauppoihin viinejä myyntiin

IL: THL ei halua ruokakauppoihin viinejä myyntiin


Alkon yksinoikeusjärjestelmä tulisi säilyttää kansanterveydellisistä syistä kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kommentoi asiaa:

– Nykyinen yksinoikeusjärjestelmä on väestön hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden kannalta vastuullisin tapa myydä alkoholia.

THL:n tutkimuksen mukaan yksinoikeusjärjestelmä rajoittaa kattavasti myyntipaikkojen lukumäärää, rauhoittaa hintakilpailua sekä markkinointia ja näin myös vähentää alkoholin haittoja ja sen käyttöä.

Miltäs se teidän pääsiäinen maistuu?😊

THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä kertoi asian tiimoilta:

– Alkoholi ei ole tavanomainen kulutushyödyke vaan aiheuttaa mittavia haittoja. Esimerkiksi vuonna 2020 alkoholin aiheuttamia kuolemia kirjattiin Suomessa 2 209 ja erilaisia muita haittoja on moninkertaisesti.

THL toteutti mielipidetutkimuksen, josta kävi ilmi, että 54 prosentin mielestä viinejä tulisi saada ostettua ruokakaupoista. 14 prosenttia halusi väkevät juomat ruokakauppoihin.

THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson otti kantaa tutkimuksen tuloksiin:

– Väestön mielipiteet eivät kuitenkaan ole näin yksioikoisia. Jos viinien mukana ruokakaupoissa myytäisiin myös väkeviä alkoholijuomia, vain 29 prosenttia haluaisi viinit päivittäistavarakauppoihin.

Mäkelä vielä kommentoi:

– Tällainen muutos olisi mittakaavaltaan aivan eri luokkaa kuin vuoden 2018 alkoholilain muutos. ’Viinit ruokakaupassa’ lakkauttaisi lopulta Alkon sellaisena kuin sen nykyisin tunnemme.

Lähde: Iltalehti

Kuva: Unsplash





SUOSITUIMMAT