KotiUutisetLähde vaellukselle vesiputouksia metsästämään - näin valmistaudut vaellusreissulle

Lähde vaellukselle vesiputouksia metsästämään – näin valmistaudut vaellusreissulle


Suomen luonto on kaunis niin kesällä kuin talvella. Luonnossa liikkuminen on virkistävää ja se on hyväksi niin keholle kuin mielelle: luonnossa liikkuminen on hyvä tapa päästä liikkeelle, pudottaa painoa, kohottaa kuntoa, nauttia luonnon kauneudesta ja vaikka harrastaa valokuvausta. Suomessa upeaa on se, että jokamiehen oikeudella voit vaeltaa metsissä ja vaikka telttailla ja retkeillä vapaasti.

Ympäri Suomea on upeita vesiputouksia, jotka ovat kaunis näky. Vuonna 2022 voit suunnitella vaellusretken ja käydä ihastelemassa vaellusreittejä, vesiputouksia ja Suomen metsään. Tässä artikkelissa katsomme, miten voit valmistautua vaellusretkelle ja nauttia telttailusta ja vesiputousten kauneudesta. 

Näin valmistaudut vaellusretkelle vuonna 2022

Vaellusretket ovat erinomainen tapa nauttia Suomen luonnosta. Vuoden 2022 kesällä voit lähteä vaikka viikonlopun mittaiselle telttaretkelle ja vaeltaa vesiputoukselta toiselle. Alle olemme jakaneet joitakin parhaita vinkkejä siihen, kuinka voit valmistautua vaellusretkelle ja ottaa ilon irti kesästä ilman, että laitat kukkaroasi koetukselle.

Suunnittele vaellusreitti etukäteen

Vaellusretki kannattaa suunnitella etukäteen huolellisesti. Jos vesiputoukset ovat sinun juttusi, voit tutkia upeita kohteita esimerkiksi osoitteessa suomenvesiputoukset.fi. Tutki karttoja ja vaellusreittejä ja suunnittele sellainen reitti, joka sopii omaan kuntotasoosi. Muista, että reitin kanssa ei kannata ahnehtia: vaikka olisi mukavaa vaeltaa sadan kilometrin mittainen lenkki, aloittelevien tai ensimmäistä kertaa vaeltavien kannattaa pitäytyä hieman lyhyemmässä pätkässä.

Suunnittele myös mahdolliset yöpymispaikat huolellisesti. Voit napata mukaan teltan ja pystyttää sen illaksi kuivaan ja turvalliseen paikkaan tai vaikka yöpyä laavulla.

Pakkaa fiksusti

Kun lähdet vaellukselle, etenkin yön yli kestävälle sellaiselle, on tärkeää muistaa pakata fiksusti. Tarkoitamme tällä sitä, että pakkaaminen kannattaa hoitaa mahdollisimman kompaktisti ja tehokkaasti. Mukaan ei kannata pakata mitään, mitä ei oikeasti tarvitse. Toisin sanoen on suositeltavaa pakata vain tarvittavat ja välttämättömät tavarat ja tarvikkeet. 

Lisäksi on syytä harjoitella pakkaamista niin, että voit pakata kaiken tarvittavan mahdollisimman pieneen tilaan. Vaeltaminen on paljon helpompaa silloin, kun rinkassa ei ole kilokaupalla tarpeetonta tavaraa. 

Pakkaa mukaan sellaisia vaatteita, jotka ovat säänkestäviä ja mukavia. Varmista, että mukana on mukavat kävelyyn sopivat kengät, jotka kestävät vettä ja hieman likaakin. Ruoka ja omat ateriat on syytä suunnitella etukäteen, jotta et pakkaa liikaa ruokaa ja näin ollen lisää rinkan painoa. 

Saatat miettiä, mitä kannattaa pakata mukaan viihdykkeeksi: kirjat kannattaa ainakin jättää kotiin ja sen sijaan pakata esimerkiksi tabletti, jolta voit lukea e-kirjoja. Myös kolikkopelit pelit ovat hyvää viihdettä ja ne ovat saatavilla oman puhelimen kautta, kunhan netti on saatavilla.

Kamera upeita luontokuvia varten

Kannattaa napata myös mukaan kamera, jos sellaisen omistaa tai sellaista voi lainata kaverilta. Saatat haluta ikuistaa upeat vesiputoukset ja luonnon kauneuden filmille (tai digitaaliselle sellaiselle). Luonnonvalo on erinomainen valokuvia varten ja voit rauhassa harjoitella upeiden kuvien ottamista. 

Pakkaa mukaan akku puhelinta varten

Luonnossa et tietenkään voi laittaa puhelimen laturia pistokkeeseen kiinni. Kannattaakin pakata mukaan kannettava vara-akku, johon voit liittää puhelimen latauspiuhan ja varmistaa, että puhelimessa riittää mehua koko vaellusreitin loppuun saakka 

Opettele lukemaan kompassia ja karttaa

Jos lähdet pidemmälle vaellukselle, kannattaa varmistaa, että osaat lukea karttaa. Puhelimen navigaattori on erinomainen apu, mutta vuorilla tai syvällä metsässä ei välttämättä ole kenttää: haluat tietysti varmistaa, että löydät aina tiesi takaisin sinne, mistä tulitkin. Kompassin lukeminen kannattaa myös opetella ennen vaellukselle lähtemistä kaiken varalta.

SUOSITUIMMAT


Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje