KotiUutisetTuleeko Finlandia-palkinnoista tänä vuonna todellinen naisten juhla?

Tuleeko Finlandia-palkinnoista tänä vuonna todellinen naisten juhla?


Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan 1. joulukuuta.

Finlandia-palkintoja jaetaan tänäkin vuonna kolme, joista jokainen on arvoltaan 30 000 euroa. Vedonlyöntiyhtiö Mr Greenin kertoimien perusteella luvassa voi olla todellinen naisten juhla.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon on voittanut kahdesti ainoastaan Olli Jalonen vuosina 1991 ja 2018 sekä Bo Carpelan vuosina 1993 ja 2005, mutta tänä vuonna on mahdollista, että tuplavoittajien listalle liittyy nainen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoon on ehdolla kolme sen jo aiemmin voittanutta kirjailijaa: Pirkko Saisio, Jukka Vikkilä sekä Rosa Liksom, jonka kirjoittama Väylä (Like) on Mr Greenin voittajasuosikki. Jos Liksom tai Saisio voittaa, kyseessä on ensimmäinen nainen, joka on saanut kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kahdesti. Liksomin ensimmäinen Finlandia tuli vuonna 2011 romaanista Hytti nro 6 (WSOY), johon perustuva samanniminen elokuva voitti tänä vuonna Cannesissa Grand Prix -palkinnon. Saisio puolestaan sai Finlandia-palkinnon vuonna 2003 kirjastaan Punainen erokirja (WSOY).

Rosa Liksomin kintereilläkaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittokertoimissa on Marjo Niemi kirjallaan Kuuleminen (Teos). Matias Riikosen Matara (Teos) on listan kolmantena ja Pirkko Saision Passio (Siltala) neljäntenä. Kaunokirjallisuuden Finlandian valitsee tänä vuonna elokuvaohjaaja Zaida Bergroth.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajasuosikki on Julia Thurén kirjallaan Kaikki kuluttamisesta. Näin aloin käyttää rahojani paremmin (Gummerus). Kakkossuosikkina on Markku Henrikssonin Tähtilipun maa. Yhdysvaltain historia (Tammi) ja kolmantena Osmo Soininvaaran 2020-luvun yhteiskuntapolitiikka (Teos). Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee tänä vuonna viestintätoimisto Miltton oy:n varatoimitusjohtaja Katri Makkonen.  

Lasten- ja nuortenkirjojen kategoriaan ei ole kertoimia, mutta kuudesta ehdokkaana olevasta teoksesta viiden tekijöinä on naisia, joten on hyvinkin mahdollista, että tänä vuonna jokaisen Finlandia-palkinnon vastaanottaa nainen.

Kertoimet, Finlandia-palkinto 2021:

Kaunokirjallisuus

Rosa Liksom (Väylä)  2.00

Marjo Niemi (Kuuleminen)  2.75

Matias Riikonen (Matara)  3.25

Pirkko Saisio (Passio)  3.50

Joel Elstelä (Sirkusleijonan mieli)  7.50

Jukka Viikilä (Taivaallinen vastaanotto)  10.00

Tietokirjallisuus

Julia Thurén (Kaikki kuluttamisesta. Näin aloin käyttää rahojani paremmin)  2.00

Markku Henriksson (Tähtilipun maa. Yhdysvaltain historia)  2.50

Osmo Soininvaara (2020-luvun yhteiskuntapolitiikka)  3.00

Osmo Tapio Räihälä (Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa)  3.50

Kristiina Markkanen ja Leena Virtanen (Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet)  7.50

Ritva Kylli (Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin) 9.00

Pelikohteet: Mr Green





SUOSITUIMMAT