Nykymaailmassa, etenkin korona-aikana olet saattanut oppia jotakin sellaista, mitä ei voi kytkeä pois päältä. Et välttämättä enää jaksa työssäsi ja univajetta kertyy jatkuvasti.
Ymmärrä, miten rentoudut
Tapoja on monia, sillä jokainen rentoutuu eri tavalla. Yritä oppia, mikä on itsellesi paras rentoutumisen muoto. Meditointi, jooga, elokuvan katsominen, kirjoittaminen tai ystävälle soittaminen voivat olla hyviä vaihtoehtoja. Mieti, mikä rauhoittaa sinua eniten.
Paranna unesi laatua
Unesi kokonaismäärästä suurin osa pitäisi olla niin sanottua laatu-unta. Kuudesta kahdeksaan tuntia on jo hyvä määrä. Vältä kahvin juontia ja alkoholia lähellä nukkumaanmenoa. Mikäli kärsit uniapneasta, niin se saattaa häiritä merkittävästi syvää unta. Tällöin esimerkiksi CPAP-laite voi auttaa.
Huolehdi nukkumapaikastasi
Kun sinulla on mukava asento nukkua, niin unen laatu paranee. On täysin oikeutettua olla itsekäs, kun luot itsellesi täydellisen uniympäristön. Puhtaat vuodevaatteet, hyvin tuuletettu huone, päätä tukeva tyyny, riittävä pimeys, vuoteen pehmeys sekä hiljaisuus ovat avaintekijöitä.
Loppuivatko työt – sulje puhelin
Jos olet addiktoitunut työhösi, niin saatat tarkistaa esimerkiksi sähköpostejasi alituiseen. Pyri katsomaan sähköpostisi vasta seuraavana päivänä.
Saatat saada työsähköpostia esimerkiksi iltakymmeneltä, mutta et kuitenkaan pystyisi hoitamaan työasiaa ennen aamua. Se vain jäisi pyörimään mieleesi, mikäli luet sen illalla. Puhelimen laittaminen täysin äänettömäksi on myös suositeltavaa.
Pyri rutiineihin
Mikäli olet jo koukussa työhösi, niin sinulla on taatusti rutiineja sen hoitamiseen.
Aseta itsellesi haaste, että tuot saman rutiinin myös nukkumaanmenosi suunnittelemiseen! Silloin suoriudut siitä joka ilta ilman stressiä ja nukut paremmin.
Suunnittele päivä etukäteen
Mikäli et millään osaa olla ajattelematta jo seuraavan päivän töitä, niin yksi vinkki auttaa toimimaan jouhevammin.
Kun suunnittelet tulevan työpäiväsi asioita hieman etukäteen, niin pysyt rauhallisempana. Mikäli sinulla on aikaa, niin ennakoi hieman edellisenä iltana ja käy huomisen asiat mielessäsi läpi. Tällä tavoin välttää myös unohtamiseen liittyvät sudenkuopat, seuraavan päivän työstressin vähenemisestä puhumattakaan.
Lähde: ThoughtNova