STT haastatteli Tampereen yliopistollisen sairaalan infektio-osaston osastonylilääkäri Jaana Syrjästä koronavirustaudin kotihoidosta.
Koronavirukseen ei ole rokotetta eikä varsinaista parantavaa lääkettä, minkä vuoksi sairaaloissakin koronaviruspotilaita hoidetaan ainoastaan oireiden mukaisesti, eli heitä nesteytetään ja kuumetta pyritään alentamaan. Tarvittaessa potilaille annetaan lisähappea.
Kotihoidossa COVID-19-potilaiden tulee Syrjäsen mukaan toimia samalla tavalla kuin muissakin hengitystieinfektiotaudeissa. Hoidoksi Syrjänen neuvoo lämmintä juotavaa, lepoa, riittävästi nesteitä ja kuumetta alentavaa lääkettä, joista turvallisin tässä tapauksessa on parasetamoli.
Kuten yleensäkin infektiotaudeissa, koronavirusta sairastavan tulee välttää kaikkea fyysistä rasitusta niin pitkään kuin on havaittavissa oireita.
Syrjänen muistuttaa, että jos potilaan jatkuvaan lääkitykseen kuuluu kortisoni, sitä ei saa missään nimessä lopettaa. Lääkärin määräämää omaa lääkitystä ei tule itsenäisesti lopettaa. Esimerkiksi reuma- ja astmapotilailla sekä keuhkoahtaumatautia sairastavilla voi olla pysyvänä pieni annos kortisonia, joka voi olla heille elintärkeä. Omat lääkehoidt siis jatkuvat entiseen tapaan.
Koronaviruksen tavallisimmat oireet
Oireet muistuttavat alkuvaiheessa minkä tahansa hengitysteiden virusinfektion oireita.
- kuume
- yskä
- hengitysvaikeus
- lihaskivut
- väsymys
- päänsärky
Kotihoito ei riitä, jos koet näitä
Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee. Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Jos sinä tai lapsesi kuulutte riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos jommalle kummalle tapahtuu molemmat alla mainitut asiat:
- nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja
- tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.
Lähteet: IS, Terveyskirjasto