Site icon Härdelli

Näin vältät nettihuijaukset – viisi parasta vinkkiä

mies-tietokoneella-pixabay

Ihmisiä on huijattu aina ja internetin myötä erilaisten nettihuijausten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kenties klassisin esimerkki nettihuijauksesta on niin sanottu nigerialaiskirje, jossa kirjeen vastaanottajaa puhutellaan kaukaisena sukulaisena, joka on saamassa suuren määrän rahaa. Näiden nigerialaiskirjeiden historia juontaa jo 1980-luvulle, jolloin nigerialaiskirjeitä alettiin lähettää sananmukaisesti kirjeinä ihmisille. Nykyisin erilaiset huijaukset ovat siirtyneet internetiin ja erilaiset huijausmetodit ovat muuttuneet. Ihmisiä yritetään huijata rakkauden, rahan tai vaikkapa erilaisten arvontojen muodossa. Me listasimme artikkeliimme viisi parasta vinkkiä välttyä nettihuijaukselta.

1. Liian hyvää ollakseen totta on usein huijausta

Törmäätkö joskus sosiaalisessa mediassa kilpailuihin, joiden palkinnot kuulostavat yksinkertaisesti liian hyviltä ollakseen totta? Olet luultavasti törmännyt nettihuijaukseen. Jos yritys jakaa esimerkiksi 100 PlayStation 5 -konsolia tai tuhat lahjakorttia Ikeaan, kyseessä on luultavasti huijaussivusto. Tällaisten huijaussivustojen tarkoituksena on saada haltuunsa henkilökohtaisia tietoja, joita voidaan myöhemmin käyttää esimerkiksi valheellisen mainonnan kohdistamiseen tai pahimmassa tapauksessa vaikkapa identiteettivarkauksiin.

2. Ota käyttöön turvallinen verkkolompakko

Huijaukset muuttuvat vuosi vuodelta yhä uskottavimmiksi. Jokainen netin käyttäjä on varmasti saanut sähköpostiinsa viestin omasta pankista, jossa pyydetään näennäisesti kirjautumaan omaan nettipankkiin, mutta linkki viekin vain huijaussivustolle. Yksi vaihtoehto huijausten välttämiseksi on ottaa käyttöön turvallinen verkkolompakko, jonne voit siirtää rahaa juuri sen verran kuin tarvitset. Verkkolompakkoon voi useimmiten yhdistää vaikkapa MasterCard-kortin, joten periaatteessa et tarvitse muita maksuvälineitä lainkaan verkkolompakon sijaan. Verkkolompakko mahdollistaa myös rahan nostamisen automaatilta sekä rahan siirtämisen kavereiden kesken. Myös turvallisuus on verkkolompakoissa huippuluokkaa, sillä useimmiten tunnistautumisessa käytetään kaksivaiheista tunnistusta, joka estää tehokkaasti myös huijareiden aikeet.

3. Älä maksa kirppisostoksia etukäteen

Yksi yleisimmistä verkkohuijauksista on erilaisilla netin kauppapaikoilla, kuten Facebookin kirpputorilla tai Tori.fi-palvelussa tapahtuvat huijaukset. Näiden huijausten toimintaperiaate on yksinkertainen: myyjä kaupittelee sinulle jotain tavaraa ja haluaa maksun ennakkoon. Kun olet maksanut tuotteen, et saakaan mitään vastausta myyjältä, vaan myyjä katoaa kuin tuhka tuuleen rahojesi kanssa. Vastaavasti tilanne voi mennä myös toisin päin: kun olet myymässä jotain, sinua pyydetään lähettämään tuote, jonka jälkeen saat maksun. Näissä tilanteissa on lähes aina kyse huijauksista ja paras vinkki välttää tällainen kohtelu on suostua maksuun vasta tuotteen luovuttamisen yhteydessä. Esimerkiksi postiennakko on hyvä tapa hoitaa postitilauksia siten, että maksu suoritetaan vasta tuotteen luovutuksen yhteydessä.

4. Ole tarkkana luottokorttisi kanssa

Luottokorttien väärinkäyttö ja luottokorttinumeroiden urkinta on myös yleinen huijaustapa. Aiemmin huijaaminen luottokorttien suhteen oli vielä helpompaa, sillä vielä muutama vuosi sitten luottokorttimaksuja ei varmennettu mitenkään. Nykyisin verkkopankkiin on mahdollista asentaa varmistus, jossa jokainen luottokorttimaksu pitää varmentaa erikseen verkkopankkitunnuksilla. Myös verkkolompakon käyttäminen on hyvä tapa varmistua turvallisuudesta, sillä voit asentaa verkkolompakon maksuihin on mahdollista asentaa kaksivaiheinen tunnistautuminen.

5. Muista aina maalaisjärki ja huolellisuus

Tärkein vinkki, jolla vältät nettihuijauksen, on maalaisjärjen ja huolellisuuden käyttäminen. Jos teet verkkokauppaostoksia, varmistu siitä, että verkkokaupassa on käytössä selkeät maksutavat ja varmista, että verkkokauppa on luotettava ostospaikka. Älä jakele turhaan luottokorttinumeroitasi ja käytä aina kaksivaiheista tunnistautumista tai verkkopankkivahvistusta. Terve järjen käyttö välttää suurimman osan nettihuijauksista.

Kuva: Pixabay

Exit mobile version