Site icon Härdelli

Suuseksi, nieletkö vai syljetkö – lue tieteen näkökulma aiheesta

seksi_pariskunta_rakastelu_mies_nainen_pari

Suuseksi on suosittu seksin harrastamismuoto, josta nauttivat niin ihmiset kuin eläimetkin. Siihen voi kuitenkin liittyä myös epämiellyttäviä asioita.

Siemennesteen historiasta on tehty useita tutkimuksia vuosien varrella. Vuonna 2002 tehdyn tutkimuksen mukaan joillakin siemennesteen hormoneilla on positiivisia vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin. Tutkimuksessa siemennys tapahtui kuitenkin vaginan kautta suun sijaan, joten suoraa syy-yhteyttä ei voitu osoittaa, mutta tulokset olivat silti kiehtovia.

Tutkijoiden mukaan suojaamatonta seksiä harrastaneet naiset saivat parempia tuloksia ns. masennusta ja itsetuhoisuutta mitattaessa kuin kondomia käyttävät naiset. Aukottomasta faktasta ei voi puhua, mutta totuus on, että siemenneste sisältää oksitosiinia ja serotoniinia, jotka kohottavat mielialaa. Molempia aineksia havaittiin tutkimuksessa mukana olleiden keinosiemennettyjen naisten veressä.

Ihmisen siemennesteen on todettu sisältävän myös antioksidanttia nimeltä spermidiini. Sen on osoitettu hidastavan hiivan, matojen, kärpästen ja hiirten maksasolujen ikääntymisprosessia. Tämän vaikutuksen on katsottu johtuvan spermidiinin näennäisestä kyvystä säädellä solujen kierrätysprosessia, joka tunnetaan nimellä autofagia. Ei ole kuitenkaan osoitettu, voitaisiinko suuseksistä saada vastaava hyöty siemennestettä nieltäessä.

Terveyshyödyistä huolimatta on fakta, että suojaamaton suuseksi altistaa sairauksille, kuten HIV:lle, herpekselle, tai hepatiitille suojaamattoman seksin yhteydessä – myös silloin, kun siemennestettä ei niele, esimerkiksi huonon suuhygienian tai allergian vuoksi.

Ääritapauksissa ihmisellä voi olla erittäin harvinainen sairaus, jonka nimi on siemenplasmayliherkkyys. Se voi pahimmillaan estää täysin suojaamattoman seksin harrastamisen.

Yleisesti voi todeta molemmissa tavoissa olevan hyvät ja huonot puolensa, ja on täysin hyväksyttävää tehdä niin kuin itsestä tuntuu hyvältä – oman henkilökohtaisen mieltymyksensä mukaan.

Lähde: Iflscience
Kuvituskuva: Pixabay

Exit mobile version